Суд остаточно визнав Вірастюка переможцем на виборах у Раду

05.06.2021 19:10   Джерело: IfNews
Опубліковано : Франківський Новинар

Велика палата Верховного Суду залишила в силі протокол Центральної виборчої комісії про результати виборів до Верховної Ради у 87-му окрузі, згідно з якими перемогу здобув кандидат від партії «Слуга Народу» Василь Вірастюк.

Про це повідомила пресслужба ЦВК.

«Велика палата Верховного Суду підтвердила правомірність дій і рішень ЦВК. Суд залишив в силі протокол ЦВК про результати виборів в ОВО №87 (та пункти 1-2 постанови Комісії від 19 травня 2021)», — вказано у повідомленні.

У ЦВК додають, що очікують на ще одне рішення Великої палати за результатами розгляду апеляції у подібній справі.

Що передувало?

5 травня Центральна виборча комісія на виконання рішення Верховного Суду не зареєструвала Вірастюка народним депутатом. Водночас ще 22 квітня ЦВК оголошувала Вірастюка депутатом.

19 травня ЦВК склала новий протокол за результатами виборів в окрузі №87 на Івано-Франківщині та визнала Вірастюка лідером перегонів. Його опонент Олександр Шевченко тоді вирішив оскаржувати це в суді.

Відтак Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду частково задовольнив цей позов і скасував протокол Комісії про результати виборів народних депутатів України в ОВО № 87.

З таким рішенням не погодилися кандидат Василь Вірастюк та ЦВК — й оскаржили його до Великої Палати Верховного Суду, як до суду апеляційної інстанції.

Усе законно?

У цьому переконаний президент Володимир Зеленський, від партії якого і балотувався Вірастюк. На своїй пресконференції 20 травня він висловив упевненість, що довибори до парламенту в окрузі №87 на Івано-Франківщині відбулися відповідно до українського законодавства, і переміг на них Вірастюк.

«Я хочу нагадати вам, чому там були правоохоронці: тому що приїхали з паном Шевченком (кандидат від партії "За майбутнє" Олександр Шевченко — ред.) на дільницю 200 людей зі зброєю, у спортивних костюмах... Це громадяни України, але це не суспільство. Суспільство обрало Вірастюка, а працювати дільниці не давали саме ці молодчики», — заявив Зеленський.

А втім, громадянська мережа «ОПОРА» заявляла про недотримання прав виборців у цьому окрузі й закликала поліцію розслідувати можливі фальсифікації. Водночас усі лідери перегонів під час підрахунку заявили про численні порушення.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: IfNews