На Прикарпатті відзначили 150-річчя від дня народження Василя Стефаника

15.05.2021 11:35   Джерело: Бліц-Інфо
Опубліковано : Патрік Скеля

14 травня 2021 року минуло 150 років від дня народження видатного українського письменника, майстра соціально-психологічної прози, новеліста, гуманіста і просвітителя Василя Стефаника.

В цей день на батьківщині Василя Семеновича в селі Русові на Снятинщині відбулися урочисті заходи за участі керівників області, місцевої влади, родичів Василя Стефаника, науковців, письменників та поціновувачів творчості новеліста, пише пресслужба облради, пише - Бліц-Інфо.

Урочисте святкування розпочалося зі спецпогашення поштової марки, випущеної до 150-річчя Василя Стефаника. Опісля від імені обласної ради присутніх привітав голова обласної ради Олександр Сич.

"На мою суб’єктивну думку є три знакові події і постаті, які відображають силу нашого краю. В українській загальній історії це Галич – столиця могутньої держави, в українській культурі – Василь Стефаник, в українській політичній історії – Степан Бандера. Якщо Стефаник глибко, крізь призму справедливості, відображав несправедливість по відношенню до українського народу, то Бандера доклав максимум зусиль, аби цю несправедливість виправити. Можу лише сподіватися і бажати, аби Україна мала побільше "стефаників", які б відображали болючу правду нинішнього існування українського народу і побільше "бандер", які б цю несправедливість поборювали", - підкреслив Олександр Сич.

Керівник депутатського корпусу зауважив, що задля гідного вшанування постаті Василя Стефаника ще у 2018 році обласна рада затвердила регіональну цільову програму "Відзначення в області 150-річчя від дня народження Василя Стефаника у 2021 році".

"Депутатський корпус добре усвідомлює велич Василя Стефаника і його значення не тільки для Покуття, не тільки для України, але й для європейської культури. Тому ми ухвалили цю програму і в її рамках та й поза нею виділили з обласного бюджету понад 5,5 мільйонів гривень. Для обласного бюджету це вагома сума, але ми намагалися зробити все можливе аби свято відбулося на високому рівні", - додав Олександр Сич.

Вшанування пам’яті Василя Стефаника продовжили на його могилі, де присутні спільно помолилися за упокій душі великого новеліста. Після цього на території родинної садиби обласної ради Олександр Сич та його перший заступник Василь Гладій вручили премію імені Василя Стефаника в галузі літератури.

"Шановні лауреати, ви заслужили своїм літературним талантом і своєю працею в 150-річчя Василя Стефаника стати лауреатами найвищої літературної премії Прикарпаття імені Василя Стефаника. Його правнук казав, що Василь Семенович вмів об’єднувати людей і це правда. Люди приходили до нього за мудрим словом, за порадою. Стефаник і сьогодні об’єднує людей. Днями він об’єднав громаду села, яка зібралася біля його пам’ятника, аби підготувати Русів до святкування. У 2018 році він об’єднав всі громади Прикарпаття, представники яких – депутати обласної ради – ухвалили спеціальну програму на відзначення цього ювілею. Стефаник об’єднав всю Україну, адже святкування відбувається і на державному рівні. Сьогодні Стефаник об’єднав нас на його батьківщині", - відзначив Василь Гладій.

В номінації "Документальна і науково-критична література" лауреатом премії став публіцист Ігор Любчик, в номінації "Проза" премію отримав письменник Іван Монолатій, а в номінації "Поезія" – поет Богдан Томенчук.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Бліц-Інфо