Франківщина у скорботі: помер видатний гуцульський скрипаль Іван Соколюк (Фото)

Відійшов у вічність видатний гуцульський скрипаль.

25.01.2021 13:37   Джерело: Бліц-Інфо
Опубліковано : Патрік Скеля

Тяжкої втрати зазнала українська етномузика. Відійшов у Вічність корифей космацько‑брустурської традиції, спадкоємець славного музичного родоводу, видатний гуцульський скрипаль, педагог та історик Іван Іванович Соколюк.

Про це в мережі повідомив музикант Ярема Павлів, пише - Бліц-Інфо.

"Вже не супроводжуватиме його скрипочка спів «барвінкових» під час весільного обряду, не творитимуть вмілі руки дивовижних, життєствердних, вишукано‑мережаних мелодій «до танцю», не рознесуться дзвінкою луною щемливі інтонації його імпровізацій «до слухання». Не вестиме делікатний голос Івана Соколюка бесіду про бувальщину гуцульського життя, незабутніх особистостей, діяння та тонкощі музичної мови тих, яким ми зобов’язані збереженню усної традиції гуцульського інструментального виконавства. Упокоївся у Бозі світлої, щирої, чуйної та чистої душі чоловік, доброта котрого ширилася в світі, щедро виливалася у музиці, глибоко проникла і назавжди залишатиметься в серцях його рідних, близьких, колег, учнів", - написав музикант.

Професіоналізм Івана Івановича як народного скрипаля і цимбаліста, носія-репрезентанта музичних традицій рідного села Брустури, виокреслився ще в юнацький період. Майстерно володіючи скрипкою у віці шістнадцяти років він вперше очолив весільну капелу. Спільне музикування з батьком, відомим гуцульським цимбалістом Іваном Федоровичем Соколюком та зі славетним шепітським мультиінструменталістом Іваном Лабачуком особливо позначилося на формуванні високохудожнього виконавського стилю скрипаля, відтворенні ним гуцульської традиційної і, ширше, карпатської музики з особливою естетичною витонченістю й глибинною експресивністю звучання.

Здобутий в Івано‑Франківському педагогічному інституті фах вчителя історії та педагогічна практика у Ковалівській загальноосвітній школі з 1967 по 2010 рр. сприяли реалізації усвідомленої ним місії – передавати скарби традиційного фольклору молодшому поколінню, поширювати серед молоді любов, шану до давньої духовної культури. Іван Соколюк навчав гуцульської музики учнів школи, виступав разом з ними, виховав доньку й двох синів, один з яких (теж Іван Соколюк) – прекрасний цимбаліст.

Принциповість скрипаля щодо точного відтворення раритетних мелодій, перейнятих колись від яскравих музикантів старших генерацій, його щире прагнення деталізовано донести структурні й художньо‑виразові елементи награвання, зробили Івана Соколюка безцінним інформантом під час етноінструментознавчих збирацьких сеансів, аудіо‑ та відеофіксацій численних, давно втрачених у середовищі традиції, локальних репертуарних зразків. Музичні ілюстрації скрипаля завжди доповнювалися його змістовними розповідями про контекст виконання, персоналії носіїв, полонили влучністю спостережень, силою художньої уяви і душевною теплотою. 

"З сумом розумію, як це було мало щодо планів, ідей, мрій. Збирацькі сеанси доповнилися частими телефонними бесідами, у яких Світлої пам’яті Іван Соколюк завжди розкривав свою невичерпну ерудицію щодо історії, персоналій, виконавської стилістики, художньо‑естетичних уявлень і духовної краси музичного світу локальної космацько‑брустурської й сусідніх гуцульських традицій. Тепер, коли увірвався земний шлях доброї, шляхетної Людини, унікального Музиканта, дбайливого Батька, Вчителя, Патріота, низько уклонімся йому… І помолимось Господу за спочинок світлої душі Івана Івановича, за Вічную пам’ять, за рідних і близьких, долю сповідуваних ним крізь усе життя морально людських і мистецьких цінностей", - пише Ярема Павлів.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Бліц-Інфо