18 кілометрів за їжею: як живуть мешканці «відрізаних від світу» прикарпатських сіл (Фото, відео)

28.06.2020 10:36   Джерело: Галка
Опубліковано : Патрік Скеля

Внаслідок паводка села Бистрецької й Зеленської сільських рад, що у Верховинському районі на Прикарпатті, опинилися «відрізаними від світу». Негода зруйнувала дороги та мости, які вели до райцентру Верховини.

Читайте також

Повінь на Прикарпатті зачепила 13 тисяч будинків

Марія Максимюк із села Дземброня 26-го червня здолала великий шлях. Зі сином і сестрою жінка пройшла 18 км до Верховини, аби купити речі першої потреби: медикаменти та продукти. Жінка має інвалідність ІІ групи, тож їй дуже були потрібні ліки, пише - Галка з посиланням на Суспільне.

«Ми отак пролізали… Така велика прийшла повінь, що забрало у селі всі мости, що ідуть до дворів. Окрім того, дороги взагалі позабирало. Ми не могли навіть до магазину вибратися, лише вчора влада якусь переправу зробила. Хоча в магазині нічого нема, ні продуктів, нічого, бо то маленький магазин. І так ми пішли, як кажуть, у плав по тих дорогах, по тому всьому. Там є по кусочкові дороги, що може одна людина біля краєчку перейти, є куски, що ми взагалі скалою лізли, що взагалі дороги немає, все забрало», – розповідає Марія Максимюк.

Для того, аби було сполучення із Верховиною, потрібно відновити 5 км дороги місцевого значення Ільці-Буркут, яка знаходиться на балансі обласної ради, розповідає секретарка Бистрецької сільської ради Галина Тануляк.

Також негода знищила 3,5 км центральної дороги у селі Бистрець і 4 км – до Дземброні. На цьому шляху є мости, зокрема, три у Дземброні: два пошкоджені, а одного немає взагалі.

«У нас все почалося із 12-го червня, бо то почали зсуви робитися, там десь підмулило. Відколи почалося, то майже постійно працював в урочищі екскаватор, прибирали і прогрібали, бо там був зсув на дорогу. 24-го червня був вертоліт, який доставив медикаменти і частково продукти, забрав породіллю. І сьогодні (26-го червня) теж був вертоліт, привіз продукти: муку, хліб, воду питну», – розповідає Галина Тануляк.

У Бистреці живе 312 людей, у Дземброні – 247. Від Верховини їх відділяють близько 18 км бездоріжжя. Жителям населених пунктів, які входять до Зеленської сільської ради, до неї ще далі. До речі, у них також немає інтернету.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Галка