Через рясні опади на Івано-Франківщині виникла загроза втрати частини врожаю

Сильні зливи призвели до підтоплення сільгоспугідь в Івано-Франківській області.

24.06.2020 09:44   Джерело: Голос України
Опубліковано : Патрік Скеля

Дощі благодатно вплинули на розвиток сільськогосподарських культур. Колосяться лани, гарним зеленим килимом тішать аграріїв. За винятком тих, чиї поля в низинних місцях. Там через надмір вологи помітне вимокання рослин. Озимина подекуди побіліла. Так само — ярина, пише - Голос України.

Державні фітосанітарні інспектори здійснюють обстеження посівів озимого ячменю, насамперед призначеного на експорт, на наявність карантинних організмів (карликової сажки). Такі заходи вже провели в Галицькому та Городенківському районах Івано-Франківщини.

Сильні зливи призвели до підтоплення сільгоспугідь. Приміром, через розлив притоки Прута Рибниці деякі поля Снятинського району в її гирлі повністю замулило.

«Погода нагадує минулий рік, коли так само в низинних районах затопило цілі масиви. Здійснюємо обстеження.

Аграрії подають документи на відшкодування збитків. Очевидні втрати врожаю», — повідомив заступник директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Степан Вінтонович.

Аграрії використовують вікна між зливами, щоб впоратися із сезонними роботами. Через дощі виникають ускладнення із заготівлею сіна. Хто скосив, не може зібрати в копиці. А ще через надмір вологи активізувалися шкідники та хвороби.

За повідомленням Головного управління Держпродспоживслужби в області, через підвищений температурний режим, опади та рясні роси картопля вражається альтернаріозом (сухою плямистістю). Найбільший ефект дають профілактичні обробки кущів.

Так само — від фітофторозу. Якщо зволікати, хвороби за кілька днів можуть знищити наземну частину рослин.

Так само помітно завдають шкоди бактеріальні та вірусні інфекції. Щоб не поширювалася зараза, фахівці радять здійснити механічне прочищення посадок, тобто видалити хворі рослини у фазі цвітіння.

Важливо всі обробки здійснювати в ранкові та вечірні години. Та як устигнути, коли треба вловити час між черговими зливами. Буває, що навіть важко зайти на грядки, бо вода стоїть у рядках.

Тим часом спостерігається нашестя колорадського жука. А він може знищити бадилля картоплі швидше, ніж хвороби. Через затяжні дощі масово розмножується ще один садово-городній шкідник — слимак. Особливо — на забур’янених та перезволожених ділянках.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Голос України