Івано-Франківськ більше не буде обласним центром? (Фото)

07.03.2020 23:23   Джерело: WestNews.info
Опубліковано : Патрік Скеля

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків висловив обурення на своїй сторінці у Facebook через оприлюднену урядовцями мапу нових районів/повітів на території теперішньої Івано-Франківської області, пише - WestNews.info.

“Не маю нічого проти Галича, але це показує ставлення експертів і міністерства до Франківська! І не питання в податках, які будуть йти не в Франківськ, а питання надання якісних послуг: тепер суд буде в Галичі, пенсійний в Галичі, соцстрах і всі державні служби, податкова інспекція! Як треба не любити Франківськ, щоб робити таке! Вибачте за емоції! Будем збирати позачергову сесію міської ради у вівторок і висловлювати рішучу позицію, а якщо треба будем діяти в межах закону! Захистимо Франківськ!” – написав Руслан Марцінків.

Цей коментар став реакцією міського голови на презентацію нового районного поділу України, який запропонував Центр політико-правових реформ. Центр пропонує утворити на території України 123 повіти.

Презентація цього проєкту відбулася 5 березня під час круглого столу «Реформування субрегіонального рівня адміністративно-територіального устрою України: можливі та оптимальні варіанти». Він відбувся в Мінрегіоні за ініціативи Центру політико-правових реформ. Проєкт має назву «Підготовка та громадське обговорення  обґрунтованої пропозиції нового районного поділу всіх областей в рамках реформи місцевого самоврядування України», який реалізується за фінансової підтримки Уряду Великої Британії, підготував пропозиції щодо кількості нових адмінтеродиниць субрегіонального рівня.

Як пояснив Ігор Коліушко, голова правління Центру політико-правових реформ, протягом вересня-листопада 2019 року у кожній з 24 областей відбулися відповідні обговорення із зацікавленими сторонами. На їх основі підготували пропозиції щодо кількості адмінтеродиниць субрегіонального рівня. Ці матеріали сьогодні вперше презентували в Мінрегіоні, йдеться на сайті .

“Ми сьогодні поки не ведемо мову про те, як має називатися адмінтеродиниця субрегіонального рівня – район, повіт, округ чи ще якось. Ми сьогодні приступаємо до обговорення їх формату. Хоч такі обговорення тривають в країні з початком реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Та поки рано навіть говорити, де і скільки районів буде. Напрацьовані матеріали Центру політико-правових реформ тепер обговоримо у ширшому колі, залучивши, в тому числі, народних депутатів України. Думаю, Мінрегіон найближчим часом створить спеціальну робочу групу, яка займеться цим питанням. Фінальне обговорення плануємо за круглим столом у парламенті. Орієнтовно це буде в квітні”, – сказав заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода.

Додамо, що у планах держави завершити реформу у 2020 році, провівши чергові місцеві вибори на новій територіальній основі місцевого самоврядування.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: WestNews.info