7 найпопулярніших карпатських страв (Фото)

16.02.2020 15:24   Джерело: «Відпочинок в Карпатах»
Опубліковано : Патрік Скеля

Відпочинок в Карпатах буде повноцінним лише тоді, коли Ви зможете відчути дух цієї землі. А одним з найкращих способів це зробити, є дегустація місцевих страв. Пропонуємо Вам інформацію про 7 найбільш популярних страв карпатського регіону України, пише портав - «Відпочинок в Карпатах».

1. Банош

Звичайно, перше місце у списку кулінарних символів Карпатського краю є банош. Банош являє собою автентичну гуцульську страву, яку місцеве населення готувало вже декілька століть. Ця страва готується із свіжої овечої сметани та кукурузного борошна, шляхом постійного помішування цих двох інгридієнтів на вогні. Класичний банош готується в чавунній посуді. Крім того, гуцульська традиція вимагала, щоб цим займались виключно чоловіки. І це не дивно. Де ж Ви знайдете жінок на полонині? Примачується справжній банош овечою бринзою. Хоча є варіанти зі шкварками чи грибною піджаркою.

 01

2. Бограч

Bogracs – на угорській мові означає «казан». Отже цю закарпатську страву готують в казані. Практично мова йде про закарпатський варіант всесвітньовідомої угорської страви – гуляш. Гостру суміш яловичини, паприки, грибів, цибулі, часника та приправ, в тому числі пекучого перцю, в Закарпатті та Угорщині готують з давніх давен. Існує легенда, згідно з якою, пекучий перець в цю страву почали додавати під час угорсько-турецьких війн. Щоб «ворог подавився». Так жартують угорці, яких в Закарпатті і сьогодні немало.

 02

3. Гурка

Гурка – традиційна гуцульська ковбаса, в яку кладуть різноманітні начинки. В тому числі, кукурузну або рисову крупу, печінку чи легені, шкварки, обсмажену цибулю та багато іншого. Часто зустрічається і кров’яна гурка. Її готують з додаванням свіжої відвареної крові.

 03

4. Пструг

Решта України цю страву знає, як запечену на грилі форель. Ту саму форель, якою славляться швидки карпатські ріки. Треба зауважити, що ніякого особливого рецепту приготування пструга не існує. Але ця страва завжди займає одне з перших місць в хіт-парадах місцевих страв, серед  туристів, які відпочивають в Карпатах.

 04

5. Човлент

Страва із м’яса, перлової крупи та квасолі є одним із символів Закарпаття.  Човлент запікають в невеличких керамічних горщичках, в печі. Це дуже ситна страва. Кажуть, що її походження пов’язане з кулінарним мистецтвом євреїв, які сотнями років проживали в цій місцевості.

 05

6. Боб-гуляш

Боб-гуляш – це практично той самий бограч. Але в нього додають додаткові інгредієнти. Найчастіше, квасолю та гриби. Все решта типово угорське: паприка, пекучий перець тощо. Боб-гуляш – чудовий спосіб зігрітися в холодну погоду. А смак його, в залежності від способу приготування, може бути як солодкуватим, так і неймовірно гострим, неначе у Вас в роті трапилася друга Хіросіма.

 06

7. Грибова юшка

Яка ж може бути карпатська кулінарія без юшки з білих грибів. Сааме білі гриби вважаються місцевими мешканцями справжніми грибами. Всі решта гриби…… В Карпатах гриби поділяються на білі та всі решта. І цим все сказано. Приготування юшки дуже просте. Сухі білі гриби відварюють в курячому бульйоні із коренем петрушки та спеціями.  Крім того, в неї додають локшину та свіжу зелень. Оце і все.

07


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: «Відпочинок в Карпатах»