На Прикарпатті фермер вирощує велетенські кавуни

09.12.2019 08:22   Джерело: AgroNews
Опубліковано : Патрік Скеля

Фермер Богдан Лутчин вирощує ремонтантну полуницю, але цьогоріч ще й посіяв кавуни. На диво, вони змогли скласти конкуренцію херсонським і за величиною, і за смаковими якостями. Богдан Лутчин, керівник фермерського господарства «Беррі Прикарпаття», спеціалізується на вирощуванні полуниці у теплицях з 2014 року. Вже має добрий досвід та ринок збуту свіжих ягід, пише - AgroNews з посиланням на landlord.ua.

Однак цьогоріч фермер почав експериментувати з кавунами. Здавалося б великі смугасті ягоди – південна культура, і на продаж кавуни належної якості не виростиш у інших регіонах України. Проте досвід Богдана Лутчина говорить про інше.

Його експеримент почався так: коли на одній з ділянок у теплиці полуниця відродила (плантація дає врожаї максимум три роки), фермер не прибрав систему поливу, а засадив звільнену землю кавунами. Це було всього 10 соток. На диво, смугасті виросли не малими, як зазвичай у прикарпатських селах, а великими та солодкими – не гірші за знамениті херсонські. За смаковими якостями навіть кращі, вважає сам власник тепличного господарства.
Фермер поділився секретами свого успіху:

Молоді паростки кавунів підживив селітрою, як порадили досвідчені колеги з Херсонщини. Це для того, щоб потім кущі належно росли і дали урожай з великими плодами. Адже крупні кавуни можуть вирости лише на добре розвинених кущах.
Свої кавуни Богдан Лутчин постійно поливав, і каже, що пересвідчився: баштанні у їхньому регіоні ростуть дрібними саме через брак поливу.

За два тижні до збору врожаю слід припинити полив, щоб урожай став солодшим.
Брати для вирощування на Прикарпатті слід ранні сорти кавунів – вони краще дозрівають, і шкурка в плодів тонша.

Кавуни в Богдана Лутчина дозріли якраз тоді, коли херсонські вже відійшли. Він зі своїми баштанними заповнив спорожнілу нішу на ринку. У наступному році фермер хоче збільшити площі під теплицями і, крім полуниці, розгорнути плантацію кавунів на пів гектара.

До речі, теплиці в господарстві «Беррі Прикарпаття» не традиційні а іспанського типу. Вони не закриті плівкою наглухо, відкриті знизу (до метра заввишки) по всій довжині. Також відкриті вхід та вихід. У теплицях такого типу повітря циркулює, температура надмірно не підвищується.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: AgroNews