Революція на Центральному ринку Івано-Франківська: чому соратника Халаменди ставили на коліна?

11.11.2019 12:48   Джерело: IfNews
Опубліковано : Франківський Новинар

У лютому 2014 року на Центральному продуктовому ринку в Івано-Франківську відбувалися події, які були породжені гаслами та ідеалами Революції Гідності.

Виступити проти тодішніх власників фірми, що орендує прибуткову «точку» в громади, Ігоря Халаменди (відомого в кримінальному світі на прізвисько Бура) та його соратника Ігоря Дутки франківських підприємців, що працюють на Центральному ринку, спонукало навіть не те, що вони обидва належали до одіозної Партії регіонів, а радше їхня звичка обдирати місцевий люд.

Читайте також

Пригоди Халаменди за кермом: як екс-регіонал під дією наркотиків тікав від поліцейських (Відео)
Боротьба за Центральний ринок в Івано-Франківську: ретроспектива подій

Близько трьох десятків підприємців вийшли на акцію протесту 25 лютого 2014 року. Під стінами Івано-Франківскої ОДА вони вимагали від влади допомогти їм ліквідувати незаконні побори на ринку і навести там порядок.

За словами підприємців, щомісяця вони повинні були сплачувати певну фіксовану суму коштів поза бухгалтерією. Ці гроші осідали у кишенях якихось осіб, які ще й залякували підприємців. Люди тоді запевняли, що вони готові платити додаткові гроші у міський бюджет, але офіційно, а побори на базарі їх принижують.

Підприємці заручилися підтримкою бійців івано-франківської «Самооборони» та вирушили до офісу фірми, яка орендує Центральний ринок. Збурений натовп налічував уже сотні осіб. По дорозі обурені івано-франківці зустріли директора фірми, який донедавна був керівником Івано-Франківської міської організації "Партії регіонів", Ігоря Дутку і разом з ним увійшли до його офісу.

null

 

null

Люди були обурені хабарами та поборами, які Дутка вимагав від них у якості "дозволу" на торгівлю. Частина підприємців з ринку розповідали про незаконні побори від власників, та про схему із націнкою на м'ясо: продавці були змушені під тиском власників базару ставити націнку на кожен кілограм м'яса, а виторг віддавати людям "Бури".

На вимогу протестувальників Дутка зізнався, що брав хабарі та організував побори. У його кабінеті знайшли порваний прапор України, який люди зав’язали йому на шию. Поруч встановили знайдену тут же дошку, на якій працівники його офісу записували, за що і скільки повинні сплачувати підприємці, що працюють на ринку.

null

Під вигуки «Ганьба!» директор ринку став на коліна та просив пробачення за свої вчинки. Оскільки підприємці написали заяву про вимагання у них грошей керівництвом ринку, під осудливі вигуки Ігоря Дутку з місця події забрала міліція.

null

Після цього представники від підприємців вирушили до тодішнього міського голови Віктора Анушкевичуса, вимагаючи скликання сесії міської ради, щоб  повернути ринок у власність міста територіальної громади міста і призначити нове керівництво.

"У міській раді має бути створена група, яка займатиметься управлінням ринку. Цього хочуть всі люди, які тут працюють. Також ми вимагаємо розгляду кримінальних справ по заявах, які підприємці написали сьогодні про побори . Ми заставимо довести цю справу до суду", - висловлював позицію людей один із приватних підприємців.

null

 

null

Та хоча Дутку змусили покаятися за хабарі і навіть написати заяву про розірвання договору оренди, як тільки мітингувальники розійшлися з території ринку, він свою заяву відкликав. А "Бурині" "бойовики" ще й побили найбільш активних підприємців, інших - залякали  та задобрили обіцянками зменшити тарифи.

Попри намагання франківських депутатів і чиновників повернути ринок громаді, зробити їм цього так і не вдалося. Надалі справа зависла у судах, які підтвердили право оренди на ринок  фірми Ігоря  Халаменди та Ігоря Дутки. На Центральному ринку все залишилося, як і раніше.

Віднедавна ТОВ “Торговий сервіс”, яке орендує Центральний ринок в Івано-Франківську, отримало нових власників, які налаштовані на те, щоб змінити ті старі “базарні” правила, які були влаштовані попередниками. Побори, залякування та приниження підприємців, які працюють на головного ринку міста, повинні залишитися в минулому. Щоправда, Ігор Халаменда все ще намагається не допустити позитивних змін і разом зі своїми соратниками, як і в 2014 році, робить спроби через суди повернути собі контроль над підприємством. Залишається тільки сподіватися, що йому цього не вдасться зробити і старі порядки на Центральний ринок Івано-Франківська не повернуться.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: IfNews