Невтішна статистика смертей: прикарпатцям розповіли про небезпеку інсультів

02.11.2019 17:35   Джерело: Версії
Опубліковано : Патрік Скеля

Як не опинитися в групі ризику, перенести інсульт та які, власне, наслідки цього захворювання – про це говорили 29 жовтня, у Всесвітній день боротьби з інсультом, в пресцентрі Івано-Франківської обласної клінічної лікарні під час брифінгу на тему «Стоп інсульт».

Читайте також

На Івано-Франківщині продовжують реєструвати випадки небезпечного захворювання

Одночасно відбулася й однойменна просвітницька акція, під час якої пацієнти та просто перехожі могли отримати інформаційні матеріали про небезпеку та профілактику інсульту, інформують в ОДА, пишуть - Версії.

На питання журналістів відповідали професор, доктор медичних наук, завідувач кафедри неврології та нейрохірургії Івано-Франківського національного медичного університету Вікторія Гриб та лікар-невролог палат інтенсивної терапії при відділенні неврології ОКЛ Галина Слюсаренко.

«Сьогодні не просто день боротьби з інсультом – це привернення уваги населення до цієї проблеми, яка займає одне з перших місць за смертністю та інвалідністю серед населення», – зазначила Вікторія Гриб.

За її словами, щороку у світі стається близько 17 мільйонів інсультів. З-поміж захворілих 6 мільйонів людей помирає до року, 5 мільйонів залишаються інвалідами. Невтішна статистика й в Україні – 110-120 тисяч інсультів у рік.

Як запевнила лікар-невролог, запобігти інсультам можливо. Адже інсульт, на її думку, – це не хвороба, а наслідок захворювань, які люди ігнорують, та неправильного способу життя.

«У медичній галузі профілактика інсультів є один із основних пріоритетів, проте – це справа, в першу чергу, пацієнта. Насамперед, потрібно уникати керованих факторів ризику. Бо є ще й ті, на котрі людина вплинути не може: стать (чоловіча більш схильна), вік і спадковість. А от зміна факторів, які піддаються впливу, і є боротьба з інсультом», –  підкреслила Вікторія Гриб.

Найперше – це артеріальна гіпертензія. Кожна людина має вимірювати та, при потребі, коригувати свій тиск, щоб не спричинити руйнування судини та інсульту. Другий фактор – це рівень холестерину та утворення атеросклеротичних бляшок, які блокують нормальне кровопостачання до головного мозку.

Наступне, що слід взяти до уваги, – це наш спосіб життя, а саме, потрібно займатися спортом, виконувати фізичні вправи, бути активними. Проте фізичні навантаження мають бути помірні і ритмічні. І, що не менш важливо, не допускати надмірної ваги тіла, пити достатню кількість води, відмовитися від шкідливих звичок, особливо від куріння. Також варто уникати й стресів, більше релаксувати. Дотримання цих норм – це не тимчасовий курс терапії, це – спосіб життя і, водночас, запобігання інсульту.

Лікарі часто скаржаться, що наше населення є безвідповідальним, люди легковажать своїм здоров’ям, що призводить до запущених станів того чи іншого захворювання.

У лікуванні ішемічного інсульту, як розповіла Галина Слюсаренко, тромболітична терапія (тромболізис) є одним із найпопулярніших та найефективніших передових методів. Другий метод, до якого вдаються нейрохірурги – це тромбектомія.

«В нашій справі є надважливим час, – запевнила лікар-невролог. – Людину, в котрої стався інсульт, потрібно якнайшвидше доставити в інсультний центр в обласну чи міську клінічну лікарню».

За світовими стандартами вкластися потрібно в 4,5 години. Якщо проводити тромболізис пізніше – він не дає ефекту. Тому лікарі наголошують, чим скоріше хворого доставлять в лікарню, тим меншими будуть наслідки інсульту і вдасться уникнути інвалідності.

«Цього року ми отримали 25 доз тромболітичної терапії, – розповіла Галина Слюсаренко. – Це звісно мало, адже тільки цього місяця використали 7. Приблизно стільки ж інсультів в нашій області стається щодня. Щоправда, не всі, хто переніс інсульт, підлягають тромболітичній терапії, адже є не тільки багато показів, але й чимало протипоказів».

При інсульті за одну хвилину відмирає близько двох мільйонів клітин мозку, не важко порахувати, що трапиться за п’ять хвилин. І тим більше, зростає ризик виникнення крововиливу, а це вже надскладна патологія. Тому Галина Слюсаренко наполегливо закликала всіх людей:

«Якщо у вас є підозра на виникнення ішемічного інсульту, а саме: з’явилась асиметрія обличчя, оніміння чи затерплість в кінцівках, порушення рухів, ускладнилось та порушилось мовлення – не зволікайте і не чекайте, коли симптоми минуть, якнайскоріше викликайте швидку чи самостійно доставляйте хворого до лікаря, адже важлива кожна хвилина».


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Версії