«Садимо розсадою»: чому кавуни з Хом'яківки кращі, ніж з Херсона

01.09.2019 13:32   Джерело: Курс
Опубліковано : Патрік Скеля

Фермерське господарство «Асканія ІФ» розташоване під Франківськом – у селі Хом’яківка Тисменицького району.

Тут вирощують овочі: капустяну групу – білоголова, червоноголова, пекінська, цвітна, брокколі, кукурудзу та експериментують з нетрадиційними для регіону культурами, такими як перець та кавун у відкритому ґрунті, пише - Курс.

Агроном підприємства Микола Литвиненко родом з Херсона, має досвід роботи з кавуном на тамтешніх полях. З його легкої руки взялися шукати сорти і гібриди для місцевого клімату. Три роки експериментів – і з’ясувалося, що є три-чотири види, які прижилися на Прикарпатті. 

«Кавун потребує вологи і сонця. Якщо садити швидше 10-15 травня – то є загроза заморозків, якщо пізніше 20 червня – не встигне достигнути. Садимо, не сіючи насіння на поле, як на Півдні, а готуємо розсаду у теплицях – розвиваємо кореневу систему, відбраковуємо слабкі рослини, залишаємо тільки сильні. Важливо вчасно поливати, підживлювати, захищати – робимо мініпарники, які відкриваються і закриваються», – розповідає директор підприємства Роман Буртик.

 

Нещодавно на Прикарпаття приїжджали представники голландських компаній, які забезпечують господарство насінням голландської та італійської селекції, пише - Галка.

«Міряли цукри і ще різні показники – вміст глюкози, сухих речовин та інші, загалом вісім пунктів. Наші за усіма параметрами вийшли кращі, ніж херсонські. За врожайністю херсонських показників досягати теж можна», – не без гордості каже Роман.

Місцевий ґазда говорить, що кавун як ягода смачний тільки тоді, коли щойно зібраний. Логістика з Херсону сюди інколи може сягати 10 днів – від моменту збору до покупки на ринку чи в магазині. Тож франківці, в 95% випадків, купують не свіжу ягоду. Той кавун, який достиглий – перестигає. Який не достиг – не має смаку. Кавун треба з’їдати за 2-3 дні після збору.

Роман Буртик і колектив переконався – в області реально не лише виростити, а й заробляти на кавунах. Тому мають намір продовжувати вирощувати баштанну культуру.

«Ми, звісно, будемо далі працювати у цій ніші. Є низка магазинів, що нас підтримують – йдуть назустріч. Бо вони розуміють, що це місцевий виробник. Це магазин «Зелень» на Хоткевича, оптова база «Екватор», мережа магазинів «Гостинний Дім». Там знають, що покупець повертається за якісним товаром», – підсумовує Буртик.

А ще «Асканії ІФ» покладають великі надії на новий сорт кавуна. Він інше забарвлення, а на смак – ще солодший. Експериментальний врожай вже доходить до кондицій на баштані під Тисменицею. Фермер має надію, що саме цей сорт кавунів стане впізнаваним прикарпатським брендом.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Курс