В карпатських лісах з'явилися делікатесні веснянi гриби (Фото)

16.04.2019 09:33   Джерело: Типовий Франківськ
Опубліковано : Патрік Скеля

Перші весняні або самі ранні гриби, які збирають цінителі тихого полювання, з’являються на Прикарпатті ще в березні. Багато видів ростуть на проталинах і лісових галявинах.

Читайте також

Для 42-річної прикарпатки ласування грибами завершилося реанімацією
Майже 100 кілограм: Прикарпатці в мережі хизуються урожаєм білих грибів

Цікаво, що види грибів, які можна збирати в ранній весняний період, дуже нечисленні, і саме тому потрібно знати, які весняні гриби можна використовувати в харчових цілях, а які різновиди здатні викликати сильні отруєння, пише - Типовий Франківськ.

Тим не менше в карпатських лісах уже з'явилися зморшки їстівні — невеличкі гриби з п'ятисантиметровими шапинками жовто-бурого кольору і приємним запахом.

У деяких країнах цей гриб називають «королем». Ціна кілограма свіжих грибів у них сягає майже 3000 гривень, а сушені коштують більш як 17 тисяч.

Ці гриби ще називають грибними первоцвітами, адже з'являються найпершими.

Щоправда, вони належать до умовно їстівних, тож, принісши з лісу, потрібно годину варити аби виварити гельвелову кислоту яка є у грибах, а толі зцідити та добре промити у холодній воді.

«Далі кладу їх до чавунця, додаю моркву, заливаю сметанкою і ставлю тушкувати. Коли страва майже готова, то посипаю сумішшю перців, додаю сіль і зверху кришу зелену петрушечку. Смакота неймовірна», - розповідає грибник з 20-річним стажем Андрій.

Новачки інколи можуть не помітити та взяти замість зморшка їстівного строчка звичайного, який є отруйним.

Тож грибники радять дивитися на забарвлення гриба – у шморгуна воно шоколадно-коричневе, а у зморшка – насичено каштанового кольору.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Типовий Франківськ