На Франківщині все більше підлітків хворіє на ВІЛ/СНІД, – фахівці

01.12.2018 20:09   Джерело: Галка
Опубліковано : Патрік Скеля

Про це йшлося під час прес-конференції у четвер, 29 листопада, яка присвячена Дню боротьби з ВІЛ/СНІДом і солідарності з людьми, які живуть з ВІЛ.

Читайте також

Людей боятися не варто. На Прикарпатті досі шарахаються від ВІЛ-інфікованих

За словами фахівців, з початку епідемії на Івано-Франківщині виявили близько дві тисячі осіб з ВІЛ/СНІД. Станом на сьогодні на обліку є 1147 ВІЛ-інфікованих, 450 у стадії СНІДу, 24 дитини зі статусом ВІЛ, половина з діагнозом СНІД, інформує «Галка».

Відтепер тест на ВІЛ можна буде пройти у сімейного лікаря. Він може призначити відповідне лікування.

За словами головної лікарки Івано-Франківського обласного Центру СНІДу Наталії Дьоміної,
ситуація на Франківщині все ще напружена. З року в рік кількість хворих росте.

«73% зараження – статевий шлях. Великий відсоток – підлітки і молоді люди – від 15 до 20 років», – зазначила Дьоміна.

Вона також зазначила, за статистикою, кожен другий не знає про те, що він інфікований. У більшості випадків людина звертається за допомогою, коли ВІЛ переростає у СНІД.

«У нас діє програма «90-90-90». Перше «90» – виявити ВІЛ-інфікованих, наступне число – взяти цей відсоток людей на лікування, третє «90» – досягнути успіху у лікуванні», – додала Дьоміна.

Фахівці розповіли, у 2019 році в Україну буде завезено більше мільйона експрес-тестів на ВІЛ. Станом на зараз у Франківську є такі тести. Кожен охочий може його пройти абсолютно безкоштовно в Івано-Франківському обласному Центрі СНІДу, проходження тесту є на 100% конфіденційним.

За словами керівника проекту «100 відсотків життя Івано-Франківськ» Радислава Петріва, ВІЛ – не вирок, але треба розуміти, що це пожиттєве лікування.

«Цей недуг – велика психотравма для людини. І тут дуже важлива підтримка соціуму. Варто пам’ятати, ВІЛ-інфіковані, які проходять антиретровірусну терапію – не несуть небезпеку», – каже Петрів.

Лікарі кажуть, якщо виник казус: під час статевого акту порвався презерватив або вколовся голкою, якою користувалася ВІЛ-інфікована людина, необхідно протягом 72 годин звернутися за допомогою. Особі призначать місячну антиретровірусну терапію, яка є безкоштовною. Пройшовши її людина стає абсолютно здоровою, адже інфекція не встигне дістатися лейкоцитів.

Нагадаємо, Всесвітній день боротьби зі СНІДом відзначається щороку першого грудня та покликаний підвищити глобальну проінформованість щодо ВІЛ/СНІДу, продемонструвати міжнародну солідарність у зусиллях по зниженню тягаря від цієї хвороби


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Галка