У Калуші на Прикарпатті віднайшли гріб отця В.Петрушевича, якого вважали похованим у чужій могилі (Фото, Відео)

15.10.2018 12:57   Джерело: IfNews
Опубліковано : Софія Скиба

Де було захоронено останки першого пароха церкви Архистратига Михаїла, якого вбили російські військові. було до нині невідомо

Краєзнавець Василь Фіцак не тільки визначив гробницю, де похований парох, але і взявся за її відновлення, інформують «Вікна».

Досліджувач історії разом із побратимом Олександром Ковалем два дні відновювали і реставрували склеп, де похований парох Калуша о. Володимир Петрушевич (1848-1917). Адже, на превеликий жаль, гробівець дуже занедбаний і частково зруйнований.

За словами Василя Фіцака, на старому кладовищі є ще один родинний склеп іншого пароха, декана Калуша — о. Ігнатія Губчака (1833-1893), який теж, на жаль, зруйнований. «Обидва священики були активними в житті громади міста.

Краєзнавці розпочали демонтаж пошкоджених елементів, а місцями гробівець підштукатурили. Планується повнаістю поштукатурити та пофарбувати склеп, в якому похований о. Володимир Петрушевич. За словами василя Фіцака, попри анонс, ніхто взагалі не зголосився до допомоги:

Як відомо, отець Володимир Петрушевич — перший парох церкви святого Архистратига Михаїла. Саме з його ініціативи та Тимофія Пітулея, за проектом Василя Нагірного, будівничого Теодора Мельничука, за благословенням митрополита Кир Андрея Шептицького церкву було збудовано і в урочистій обстановці освячено 21 листопада 1913 року деканом Калуським о. Дмитром Рожановським у присутності 5000 людей.

1906 року отець Володимир Петрушевич їздив до Єрусалиму, звідки привіз хрест-мощовик із мощами святого Йосафата.

Помер 15 вересня 1917 року внаслідок тортур російських військ.

Раніше у Галицькому Кореспоненті писали: 

«Під час Першої світової війни його сильно побили російські військові, яким він не дозволив завести коней до церкви. За місяць після побиття священик помер, і його нібито вимушено поховали у чужій гробниці. Якщо зберемо про це достатньо відомостей, тоді встановимо тут меморіальну таблицю, щоб віддати шану пам’яті Володимира Петрушевича, бо це була дуже активна постать у громадсько-культурному житті міста», – каже Василь Фіцак.

Нащастя, справжнє поховання нарешті віднайдено. 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: IfNews