Від прикарпатців вже надійшло 10 мільйонів гривень податку на нерухомість

14.08.2018 21:44   Джерело: Панорама Прикарпатт
Опубліковано : Патрік Скеля

За 7 місяців 2018 року жителі Івано-Франківщини вже сплатили 10 млн.грн. податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, у т.ч. власники житлової нерухомості сплатили 5,6 млн грн., нежитлової нерухомості – 4,4 млн грн.

Читайте також

Податківці Прикарпаття зменшили кількість перевірок бізнесу

В 2017 році від фізичних осіб надійшло 16,3 млн грн. податку на нерухомість. Про це повідомили в головному управлінні ДФС в Івано-Франківській області, пише - Панорама Прикарпаття.

Цього року органами ДФС області направлено платникам 77,9 тис. податкових повідомлень – рішень про сплату податку на нерухомість на суму 38,3 млн грн. Для порівняння в минулому році направлено 72,7 тис. податкових повідомлень – рішень про сплату податку на нерухомість на суму 27,7 млн грн.

Нагадаємо, щороку органи ДФС направляють за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) фізичної особи – власника нерухомості податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату суми/сум відповідного податку з зазначенням платіжних реквізитів.

Особи, які отримали податкове повідомлення-рішення:

1) зобов’язані сплатити податок згідно отриманого податкового повідомлення-рішення – протягом 60 днів з дня його отримання;

2) мають право звернутися з письмовою заявою за місцем проживання до ДФС для проведення звірки даних, щодо об’єктів нерухомості, площі, права на користування пільгою. У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником на підставі оригіналів відповідних документів, ДФС проводить перерахунок суми податку і надсилає йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення скасовується.

Оскільки, фізичним особам – власникам нерухомості, відповідні суми податку обчислює орган ДФС, то відповідно до норм Податкового кодексу України  платник податків не несе відповідальності за своєчасність, достовірність і повноту нарахування такої суми, проте несе відповідальність за своєчасне та повне погашення нарахованого узгодженого грошового зобов’язання.

Якщо він не згодний з розрахунками – має право оскаржити зазначену суму в установленому Кодексом порядку. Але у разі якщо платник не сплачує узгоджену суму грошового зобов’язання протягом строків, визначених Кодексом (протягом 60 днів з дня отримання повідомлення), такий платник притягується до відповідальності у вигляді штрафу (ст. 126 Податкового кодексу України).

Штраф застосовується у таких розмірах:

–     при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, – у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу;

–     при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, – у розмірі 20 відсотків погашеної суми податкового боргу (п. 126.1 ст. 126 ПКУ).

Також органи ДФС мають право (п. 102.1 ст. 102 Податкового кодексу України) та зобов’язані (п.п. 54.3.3 п. 54.3 ст. 54 Кодексу) нарахувати платнику податок за попередній період, але не пізніше закінчення 1095 дня, що настає за останнім днем граничного строку сплати нарахованих платником грошових зобов’язань.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Панорама Прикарпатт