На Рожнятівщині виявили рак картоплі – в населених пунктах оголосили карантин

Фітосанітарний моніторинг проводився з 26 липня по 01 серпня.

07.08.2018 17:38   Джерело: Курс
Опубліковано : Патрік Скеля

Фітосанітарні інспектори Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області провели ревізію старих вогнищ, під час якої виявили рак картоплі на території Рожнятівського району.

Читайте також

За місяць прикарпатець споживає по 10 кг хліба і картоплі, майже 4 кг м’яса,15 яєць (Інфографіка)

Рак картоплі (Synchytrium endobioticum (Schilbersky) Percival) виявили на території Рожнятівського району: у с. Небилів – на площі 0,09 га, с. Вербівка – на площі 0,89 га, с. Сваричів – на площі 0,114 га, с. Цінева – на площі 0,31 га, пише - Курс.

«Визначено заходи зі знищення цих шкідливих організмів згідно з рекомендаціями, даними під час накладання карантинного режиму», – зазначають у Держпродспоживслужбі.

Картоплю, хвору на рак, ні в якому разі не можна вживати в їжу, вважають спеціалісти. 

Також не можна згодовувати заражені бульби худобі в сирому вигляді, оскільки рак бульби розноситься з гноєм. Спочиваючі спори, пройшовши через травну систему тварин, залишаються життєздатними. Зимові спори в картоплинах гинуть тільки після години кип’ятіння при 100 °C. 

Інфіковані бульби краще знищити: наука поки не дала остаточної відповіді на питання про їх нешкідливість для людей і тварин.

Уражені раком кущі разом з бульбами і бадиллям рекомендують спалювати або скидати в яму глибиною не менше метра і засипати хлорним вапном (як варіант – залити формаліном або гасом). 

Основним джерелом інфекції раку картоплі є уражені бульби і заражений ґрунт. До овочів можуть прилипати грудочки землі, в якій є спочиваючі спори. Сільськогосподарський інвентар, тара, у якій зберігали або транспортували бульби із заражених ділянок, також можуть бути джерелом поширення збудника хвороби.

Зафіксовано занесення раку картоплі на нові ділянки з паводковою водою.

Особливо інтенсивно хвороба розвивається на присадибних ділянках, де нагромадженню патогена сприяє постійне вирощування картоплі.

Щоб уникнути зараження ділянки, необхідно:

• дотримуватися правил сівозміни та садити картоплю на одному і тому ж місці не частіше, ніж один раз в 3-4 роки;

• не висаджувати поряд з картопляними грядками інші культури родини пасльонових;

• ретельно виполювати родини сімейства пасльонових навколо картопляного поля;

• не купувати посадковий матеріал і гній з карантинних зон;

• використовувати посадковий матеріал стійких до раку сортів картоплі.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Курс