Студентка з Прикарпаття винайшла жуйку проти хвороб ясен (Відео)

26.04.2018 08:55   Джерело: Версії
Опубліковано : Патрік Скеля

Медова жуйка - як засіб від пародонтозу. Такі диво-ліки від хвороб ясен винайшла студентка Прикарпатського національного університету. Як вони діють - дізнавалися наші кореспонденти.

Досліджувати властивості меду студентка-хімік Марта Цап взялася ще кілька років тому. Увесь цей час, каже дівчина, намагалася знайти ідеальну формулу карамелізації меду, за якої б максимально відкрилися його лікувальні властивості , пишуть - Версії з посиланням на Подробності.

Читайте також

На шоу «Голос країни» виступив прикарпатський студент-стоматолог Арсен Вітрецький

«На мікроскопі за допомогою фотоапарата я визначаю кількість пилку, який сприяє кристалізації меду. Ми можемо бачити його на цьому екрані, тепер я буду його розраховувати – який буде сприяти загущенню».

Віднайдений карамелізований мед і став основою для виготовлення лікувальної жуйки. Крім нього, в її складі ще віск, пилок, перга, прополіс. Загалом, до десятка компонентів, і всі – натуральні. Тому на відміну від звичайних гумок, цю – можна ще й їсти. Сам процес виготовлення вимагає і неабияких навичок кондитера.

«Я попередньо розплавляю віск на паровій бані, і роблю з нього спеціальну оболонку, потім в середину я кладу загущений керамелізований мед, і потім знову покриваю воском, щоб воно отримало певну форму», – говорить Марта Цап, студентка-винахідник.

Готовий продукт схожий на цукерку. Науковий керівник проекту – професор Сергій Курта запевняє – щоб досягти лікувального ефекту достатньо жувати по одній гумці тричі на день по десять-п’ятнадцять хвилин. За цей час мед проникає в пошкоджені тканини і знищує хвороботворні бактерії.

«Коли ви жуєте, мед затікає у вас відповідно у дефекти які є між зубами у тканині пародонту. Йде відновлення кровопостачання між тканиною пародонта і зубом. І зуб оживає. Три дні і ви позбуваєтеся кровотечі, і болі, і ви вже можете їсти. Якщо гірші стадії то треба довше», – говорить Сергій Курта, професор кафедри теоретичної і прикладної хімії Інституту природничих наук Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

Та рекомендувати жуйку з карамелізованого меду як лікувальний засіб самі стоматологи – поки що не квапляться. Кажуть – спочатку хочуть побачити результати клінічних досліджень. Хоч і визнають, як профілактичний засіб від хвороби ясен ця жуйка цілком підійде.

«Мед має взагалі хороші загальноукріплюючі властивості і імуностимулюючі. Вживання меду і без жувальних гумок і в жувальній гумці воно не пошкодить, і звичайно ефект якийсь повинен би мати», – говорить Зіновій Ожоган, обласний стоматолог.

Свій проект хіміки нещодавно подали на конкурс міських стартапів і здобули там перемогу. Сума виграшу склала – сто тисяч гривень. Усі кошти збираються витратити на подальші дослідження. У планах науковців – у майбутньому запустити жуйку в серійне виробництво.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Версії  




ОТБ Галичина

Радіо

TeNews Radio УХ Радіо

Архів новин

Вверх
Вниз