Медзаклади прикарпатських ОТГ підключаються до eHealth

13.04.2018 07:30   Джерело: IfNews
Опубліковано : Патрік Скеля

Другий етап інформаційної кампанії з підтримки медреформи на місцевому рівні розпочав Івано-Франківський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

Читайте також

Медична реформа на Коломийщині: лікар запізнилася та відсутність вакцини
 

В рамках практичного семінару «Механізм створення дієвої системи ПМД в ОТГ: нормативно-правовий, організаційно-управлінський та фінансовий» 11 квітня лікарів, які працюють в об’єднаних громадах, знайомили з роботою медичних інформаційних систем, які в перспективі мають запрацювати в усіх медичних закладах Прикарпаття, пише - Курс.

«Вибір та впровадження медичної інформаційної системи є необхідним кроком для усіх медзакладів первинної ланки. Можливість укладати декларації між лікарем та пацієнтом без цього елементу не запрацює. Тому наше завдання – дати можливість медикам, які працюють в ОТГ, ознайомитись із роботою різних систем і обрати відповідну своїм потребам», – наголошує директор Івано-Франківського Центру розвитку місцевого самоврядування Руслан Панасюк.

Адже вибір медичної інформаційної системи і підключення до неї на практиці відкриває шлях до отримання медзакладами фінансування на нових умовах.

«Є чітких п’ять кроків для медзакладів – автономізуватись, підключитись до медичної інформаційної системи, яка дає можливість зареєструвати заклад, лікарів і пацієнтів та укладати декларації. Щоб з 1 липня можна було отримувати фінансування за новими принципами капітаційної ставки, заклад має бути підключений до системи eHealth, а це робиться через одну з медичних інформаційних систем. А тоді вже можливе укладання договору з Національною службою здоров’я і отримання коштів капітаційної ставки», – каже радник з муніципальних послуг Івано-Франківського Центру розвитку місцевого самоврядування Марія Баран.

Медичні інформаційні системи (МІС) є різними. Сьогодні на українському ринку їх працює дев’ять. Ці системи мають різні функції та набір безкоштовних і платних модулів. Можливість реєстрації пацієнтів за допомогою базових компонентів трьох МІС тестували учасники семінару. Одна з презентованих систем навіть передбачає мобільний додаток для зручності пацієнтів, який також продемонстрували учасникам семінару.

А у Тлумацькій ОТГ, наприклад, Центр первинної медичної допомоги вже обрав таку систему та провів реєстрацію лікарів, розповідає його керівник Оксана Мельник.

«Ми сьогодні вже обрали свою медичну інформаційну систему, з якою розпочали роботу, і у нас вже зареєстровано в системі eHealth наш заклад, який буде реорганізовано в комунальне некомерційне підприємство. Зараз ми перебуваємо в процесі реорганізації. Також у нас вже зареєстровано дев’ять лікарів, зокрема 3 лікарі-педіатри, 2 сімейних лікарі та 2 терапевти. Зареєстровані й перші пацієнти, поки їх є 251», – зазначає вона.

Одну з медичних інформаційних систем вже впровадили медзаклади Брошнів-Осадської ОТГ Івано-Франківської області. А її голова Назарій Іванів вже особисто підписав декларацію з лікарем.

Інші прикарпатські об’єднані громади для повноцінної роботи з eHealth поки обирають, до якої медичної інформаційної системи підключатись. Проте, наголошують фахівці, будь-яка МІС вимагає певного рівня технічного забезпечення у закладі первинної медичної допомоги – наявності комп’ютера, принтера та швидкісного Інтернету.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: IfNews