Земельні магнати і власники вбиралень. Як живуть міські голови Прикарпаття

18.03.2018 07:53   Джерело: МІСТО
Опубліковано : Патрік Скеля

Що більше місто, то бідніший міський голова. Принаймні, про це свідчать електронні декларації.Хтось із міських голів Прикарпаття володіє гектарами полів, а дехто не має й клаптя землі. У когось бізнес, а хтось не декларує й гривні готівки; хтось господар маєтків, дехто має стайню та вбиральню, а хтось – узагалі не відомо, де живе. І головне: чи отримали міські очільники Прикарпаття матеріальну віддачу від роботи на посаді – дізнавалося МІСТО.

У жовтні 2015 року відбулися місцеві вибори, за результатами яких на своїх посадах втрималися майже 60% міських очільників. «МІСТО» вирішило проаналізувати, чи змінилося матеріальне становище голів прикарпатських міст упродовж 2015-2016 років.

Двома словами

У дружини міського голови Яремчі 2016 року з’явилися у власності дві земельні ділянки в Микуличині, дружина очільника Косова задекларувала нову квартиру, а мер Надвірної вписав у декларацію за 2016 рік нову земельну ділянку, а вже у 2017 році отримав спадщину. Новеньке авто, придбане 2016 року, тільки у міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа. Взагалі не мають автівок мери Яремчі та Рогатина (прийшов на посаду із бізнесу), а міський голова Калуша їздить на орендованому авто. Найбільше транспортних засобів у міських голів Косова(прийшов на посаду з бізнесу) та Снятина – у них з дружинами на двох по 5 авто. Щоправда, найновіші автомобілі – у дружини міського голови Снятина (2008 року випуску). А найстарішу автівку задекларував мер Коломиї: у його автопарку – вантажівка 1982 року випуску.

Половина міських голів або їхні дружини мають бізнес – це очільники Долини, Коломиї, Косова, Надвірної, Рогатина, Снятина. Хороми – у міських голів Коломиї (будинок на 424 кв. м) та Рогатина (будинок на 313 кв. м). На третьому місці – мер Яремчі, дружина якого володіє будинком площею 227 кв. м. Взагалі невідомо, де живе міський голова Долини, адже ні він, ні його дружина не декларують ні будинку, ні квартири.

Судячи з декларації, Руслан Марцінків взагалі не потратився на вибори міського голови Івано-Франківська у 2015 році.

Міські голови Долини, Івано-Франківська, Калуша, Коломиї, Бурштина обтяжені банківськими кредитами, а очільники Болехова, Галича, Івано-Франківська, Коломиї, Надвірної, Тисмениці, Тлумача, Яремчі не тримають грошей ні в банках, ні навіть у баньках. Лідерами за кількістю готівки є міський голова Косова та Долини з дружинами.

Міські голови Тисмениці та Бурштина суміщають свої обов’язки із викладацькою діяльністю. А найбільша зарплата – у мера Івано-Франківська.

Статки міського голови Городенки Степана Яворського при аналізі до уваги не бралися, адже він помер влітку 2017 року.

Як дбаєш, так і маєш 

Ні міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, ні його дружина Оксана Марцінків не мають нерухомості, окрім квартири. І така ситуація, як мінімум, з 2013 року, коли пан Руслан ще перебував у статусі нардепа. Народним депутатом Марцінків заробляв трохи менше, ніж міським головою. Однак тоді його дружина займалася підприємницькою діяльністю і за 2013 рік заробила понад півмільйона гривень. У декларації за 2015 рік міський голова Івано-Франківська не зазначив жодних доходів своєї дружини. А торік Оксана Марцінків заробила лише 13,5 тис. грн. Попри це, наприкінці 2016 року Руслан Марцінків поміняв авто: «ЗАЗ TF 6940», яке придбав у 2012 році, на «Škoda Octavia» 2016 року випуску, що коштувало майже 469 тис. грн. У Руслана Марцінківа – найвища зарплата серед міських голів Прикарпаття. Але, щоб купити новеньке авто, мер узяв кредит і продав старе. При цьому він мусив додати ще й своїх понад 200 тис. грн. Враховуючи, що коштів на рахунках Руслан Марцінків не задекларував, виходить, щоб купити авто, сім’я міського голови жила на приблизно 7 тис. грн у місяць.

До речі, судячи з декларації, Руслан Марцінків взагалі не потратився на вибори міського голови Івано-Франківська у 2015 році.

Ні кола, ні двора

Власної нерухомості не має міський голова Калуша. Квартиру у Львові він ділить із мамою, а в Калуші використовує службове житло. Авто також орендоване – на такій автівці їздив його попередник Ігор Насалик, хоча у декларації зазначена зовсім інша особа.

Щоправда, заробітна плата Ігоря Матвійчука – одна з найвищих серед міських голів Прикарпаття. Це єдине джерело надходжень у мера Калуша.

Хто у домі підприємець?

Не надто багато майна має і міський голова Долини Володимир Гаразд. Ні у нього, ні в дружини з 2015 року майнове становище не змінилося: по одній земельній ділянці та фундамент житлового будинку. Цікаво, що ні будинку, ні квартири сім’я Гараздів не декларує, лише офіс. Тож де живуть – не відомо. Підприємництвом у сім’ї Гараздів займається дружина, хоча сам міський голова значиться бенефіціаром двох підприємств. Загалом, у сім’ї Гараздів заробляє дружина – у 2016 році надходження від підприємництва становили 755 тис. грн. Марія Гаразд має корпоративні частки у трьох підприємствах, зокрема і в телерадіокомпанії «Ефіком». Володимир Гаразд також має частки у трьох фірмах.

Хто у домі підприємець-2

У міського голови Коломиї Ігоря Слюзара – земельна ділянка і житловий будинок у Коломиї. Його дружина, яка володіла земельною ділянкою та будинком у Коломийському районі, у 2016 році нерухомість, ймовірно, продала, адже у декларації вона вже не значиться. Зате записаний дохід від продажу нерухомого майна у розмірі півмільйона гривень.

Дружина Ігоря Слюзара також займається бізнесом у сім’ї. Вона володіє 25% корпоративних прав у ТзОВ «Спафіс», що здійснює технічне обслуговування та ремонт авто. У 2015 році Наталія Слюзар заробила трохи більш ніж 700 тис. грн, а в 2016 році – майже 800 тис. грн. Проте з бюджетними коштами фірма, ймовірно, не працює, адже на державних тендерах у 2017 році вона отримала замовлень лише трохи більш ніж на 10,5 тис. грн. Міський голова сплачує кредит, отриманий ще 2007 року.

Хто у домі підприємець-3

У міського голови Косова Юрія Плосконоса 6 земельних ділянок у Косові та населених пунктах Косівського району. Дві з них він орендує. Ще одна земельна ділянка – у його дружини, також орендована.

Міський голова має житловий будинок, ще один незавершений будинок та магазин у Косові, дачний будинок і склад у Косівському районі. В його дружини – дві квартири у Косові, причому одна придбана уже після того, як її чоловік став міським головою, у серпні 2016 року. На двох у подружжя 5 автівок, найновіша, 2006 року випуску – у дружини.

Подружжя має немалі суми готівкою, причому готівку декларує навіть син Юрія Плосконоса. Ні міський голова, ні його дружина не декларують корпоративних прав, проте Оксана Плосконос у 2016 році від підприємницької діяльності отримала 1,2 млн грн. У її чоловіка зарплата – одна з найменших серед міських очільників Прикарпаття.

Церковна миша

Стареньке авто і зарплата у 10,5 тис. грнна рік – усе майно міського голови Болехова Богдана Мельника. У його дружини, яка працює в управлінні освіти міської ради, три маленькі клаптики землі та будинок у Старому Мізуні. Усе майно подружжя набуте до того, як Богдан Мельник став міським головою. До речі, до обрання на посаду він очолював управління освіти. Сім’я взагалі не задекларувала грошей готівкою чи на рахунках.

За чоловіком – як за кам’яною стіною

Менше, ніж її чоловік, заробляє міський голова Бурштина Роксолана Джура. Вона поєднує посаду мера і викладацьку діяльність, але у 2016 році все одно щомісяця отримувала майже на 5 тис. грн менше, ніж її чоловік, який працює на Бурштинській ТЕС. У міського голови з майна – лише квартира у Бурштині. У чоловіка – 2 земельні ділянки, квартира, гараж та незавершений дачний будинок. З авто – «ВАЗ 21074» 2003 року випуску.

Міські голови Тисмениці та Бурштина суміщають свої обов’язки із викладацькою діяльністю. А найбільша зарплата – у мера Івано-Франківська.

Церковна миша-2

У відділі освіти працює і дружина міського голови Галича Ореста Трачика. Декларація мера змінилася порівняно з 2015 роком. Але винятково через те, що Орест Трачик тоді «забув» внести дві земельні ділянки, якими він користується з 1986 року. Загалом у міського голови чотири земельні ділянки, частка у квартирі, два гаражі та авто «Chevrolet Lacetti» 2008 року випуску.

Хто більше?

Міський голова Надвірної у 2017 році отримав спадщину. Зіновій Андрійович у 2016 році одержував 13,6 тис. грн зарплати на місяць, причому мер заробляє більше, ніж його дружина, займаючись підприємницькою діяльністю. Іванні Андрійович належить ТзОВ «Максимко». Вона має квартиру, складські та два нежитлові приміщення у Надвірній. У міського голови – дві невеличкі земельні ділянки, квартира та старенький «Opel».

Не святі горшки ліплять

Принаймні мінеральну воду виготовляє подружжя Насаликів з Рогатина. Мер Сергій Насалик отримує найменшу зарплату з усіх міських голів Прикарпаття. Він прийшов на посаду з бізнесу і декларує корпоративні права у трьох фірмах: ТзОВ СП «Галпласт» він ділить зі своєю дружиною Вікторією; у ТзОВ «Галнадра» Сергію Насалику належить 93% корпоративних прав, а у ТзОВ «Відродження 2011»– 5%. У 2016-2017 роках ТзОВ «Галпласт» виграло 11 тендерів на понад 700 тис. грн.

У 2014 році Сергій Насалик запатентував торгову марку мінеральної води «Роксолана» .

У міського голови не надто багато власності: земельна ділянка, житловий будинок та гараж. Ще дві земельні ділянки – у його дружини. У 2016 році Сергій Насалик витратив майже 350 тис. грн на програшну виборчу кампанію до Верховної Ради. На рахунках зберігає майже півмільйона гривень. Автівкине має.

Земельні магнати

Справжнім земельним магнатом є міський голова Снятина Анатолій Шумко. Точніше, його дружина. Так, у власності мера Снятина – 4 земельні ділянки загальною площею майже 20 тис. кв. метрів, а в його дружини – 11 ділянок, 2 з яких вона орендує. Загалом, дружина міського голови використовує майже 200 тис. кв. м у Снятині, селахПотічку та БудиловіСнятинського району.

У міського голови Яремчі Василя Онутчака немає ні землі, ні житла – лише зарплата й пенсія.

У 2016 році Світлана Шумко отримала понад 23 тис. грн заробітної плати і ще 258 тис. грн – доходу від підприємницької діяльності. Ще орієнтовно по 120 тис. грн на підприємництві заробили два сини мера. Сім’я міського голови, очевидно, займається фермерством, адже фермерське господарство зареєстроване на главу сім’ї, дружину і сина. У Шумків – три житлові будинки і один на майже 40 тис. кв. м Світлана Шумко орендує. Крім того, у власності дружини смолярня, відокремлена фермерська садиба та кафе. 4 автівки, одна з яких належить третій особі, мотоцикл та причіп – таке транспортне доповнення маєтків сім’ї.

Дружина міського голови має у власності ПП «Ельта», яке займається наданням в оренду нерухомого майна. Фермерське господарство «Лан» перебуває у співвласності сім’ї.

Сарай та вбиральня

Тисменицький міський голова Степан Сворак до обрання на посаду викладав у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника і зараз поєднує викладання із мерством. Усе його майно зосереджене в Тисмениці. Міський голова задекларував скромний комплект: ділянку землі, будинок, гараж, сарай, літню кухню та навіть вбиральню. У його дружини – три земельні ділянки, будинок, погріб, стайня та стодола, вбиральня й огорожа. І «FordMondeo» 2003 року випуску.

Хату – на кота

Левова частка майна у родині міського голови Тлумача Володимира Корженьовського записана на тестеві. У того – 4 земельні ділянки у власності і 3 у користуванні. Сам очільник Тлумача земельну ділянку, вочевидь, продав, бо вона зникла з декларації, натомість там зазначено про дохід від відчуження майна. Також у дружини міського голови Галини Корженьовської – земельна ділянка у Хриплині та частка власності у квартирі. А в самого мера – лише «Škoda Octavia» 2008 року випуску та мопед.

Як за кам’яною стіною-2

У міського голови Яремчі Василя Онутчака немає ні землі, ні житла – лише зарплата й пенсія. Його дружина Оксана Онутчак працює у місцевій школі; у неї – 4 земельні ділянки в Микуличині, дві з яких придбані у 2016 році, два житлові будинки та половина власності у третьому.

Середня заробітна плата міських голів Прикарпаття у 2016 році

Івано-Франківськ Руслан Марцінків – 24,4 тис. грн/міс.

Калуш Ігор Матвійчук – 19,1 тис. грн/міс.

Яремче Василь Онутчак – 16,6 тис. грн/міс.

Долина Володимир Гаразд – 15,1 тис. грн/міс.

Надвірна Зіновій Андрійович – 13,6 тис. грн/міс.

Тлумач Володимир Корженьовський – 13,3 тис. грн/міс.

Снятин Анатолій Шумко – 11,7 тис. грн/міс.

Коломия Ігор Слюзар – 11,7 тис. грн/міс.

Болехів Богдан Мельник – 10,6 тис. грн/міс.

Тисмениця Степан Сворак – 9,9 тис. грн/міс.

Галич Орест Трачик – 9,4 тис. грн/міс.

Бурштин Роксолана Джура – 8,6 тис. грн/міс.

Косів Юрій Плосконос – 6,2 тис. грн/міс.

Рогатин Сергій Насалик – 3,4 тис. грн/міс.

Автор: Оксана ПІЛЯНСЬКА

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 14


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: МІСТО