Родичі франківця, що помер у обласному наркодиспансері, вважають причиною смерті бездіяльність медиків

03.02.2018 21:44   Джерело: КУРС
Опубліковано : Патрік Скеля

У середу, 31 січня, у Франківську поховали 44-річного Олександра Артиша. Чоловік помер у Івано-Франківському обласному наркологічному диспансері. Обставини смерті шокували родину.

Сім'я Олександра Артиша вважає, що трагедії можна було уникнути, якби чоловікові вчасно надали медичну допомогу. У рідних покійного є багато запитань до медиків – з приводу їхніх рішень і вчинків. На цей час родичі проводять власне розслідування обставин смерті Олександра, пише - КУРС.

Олександру Артишу стало погано в неділю, 28 січня. Разом із товаришем близько 16 години він вийшов з кафе на Вірменській – і упав просто на вулиці.

«О 13 годині ми з ним ще говорили по телефону. В кафе, як ми вже з’ясували, він був цілком адекватний – розрахувався карткою, увів пін-код. Вийшов і ще заспівав. Але раптом похитнувся, впав і втратив свідомість. Товариш почав кликати на допомогу і набрав «швидку». Збіглися перехожі, один із них був медиком. Коли приїхала «швидка допомога», в Олександра ще був пульс», – розповіла сестра померлого Лєна Артиш.

"Швидка" приїхала дуже скоро, кажуть родичі, але чомусь відвезла Олександра на Млинарську, 41 – в обласний наркодиспансер.

«Ну, може, й було чутно від людини запах алкоголю, але чому медики вирішили, що потрібна допомога наркологів, а не, скажімо, кардіологів? У висновку про причину смерті судмедекспертиза вказала "гостра серцева недостатність», – зазначила сестра покійного.

Смерть Олександра Артиша від цього самого діагнозу, від гострої серцевої недостатності, зафіксували і на Млинарській. Він не помер дорогою до обласного наркодиспансеру – «швидка» доставила туди чоловіка живим. Смерть зафіксували через кілька годин – у кімнатці при «приймальному покої». Там чоловіка поклали, як був – в одязі на вулиці, коли йому стало зле.

«Його не взяли в реанімацію, кинули в коридорі. Він пролежав одягнений при вході на дерев'яних «нарах» і помер», – каже чоловік сестри Валерій Левченко.

Валерій Левченко, сам медик, розказує, що близько 18 години їм подзвонили з наркодиспансеру і повідомили про смерть Олександра. Коли вони приїхали до медзакладу, то побачили ці «нари».

«При вході справа там є кімнатка. Там він і лежав. Ноги розкинуті, в куртці, куртка з одного боку мокра. Ніхто не міряв тиск, бо руки в рукавах. Ніяких слідів від реанімаційних заходів. Тільки сорочка була висунута зі штанів. І ще упаковки від двох шприців валялися», – розповів шваґро.

За словами Лєни і Валерія, покійний алкоголем не зловживав.

«Ну якби він помер у палаті, ніхто би з нас не нарікав. Чому в обласному наркодиспансері не надали жодної допомоги, ми зрозуміти не можемо – адже там є реанімація», – каже чоловік сестри Олександра.

Рідні кажуть, що їм відомо про можливість фальсифікації медичних документів Олександра Артиша у наркодиспансері, а саме – завищення проміле в крові до ступеню смертельного. Тому вони ретельно відтворюють усі обставини дня смерті Олександра і збирають свідчення. Рідні вважають, що життя 44-річному чоловікові можна було врятувати, якби медики на Млинарській відповідально поставилися до своїх обов’язків. Або якщо би «швидка» доставила чоловіка у відділення невідкладної допомоги ЦМКЛ на Мазепи.

Звернення по коментарі: до керівництва медичного закладу та Департаменту охорони здоров'я ОДА. В.о. начальника департаменту Микола Стовбан пообіцяв з'ясувати обставини справи і обговорити її на понеділковій «п’ятихвилинці» з керівниками медзакладів області.

Що стосується головного лікаря обласного наркодиспансеру Валерія Скопича, то його робочий день, як повідомили у приймальній, з 8.00 до 15.00, і порадили звертатися в межах цього часу. Мобільний телефон Скопича не відповідав – у час дзвінків був вимкнений.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: КУРС