Німецько-Український фонд і Тернопільська ОДА співпрацюватимуть

19.01.2018 14:43   Джерело: Тернопільська ОДА
Опубліковано : Новини Тернопілля

Німецько-Український фонд і Тернопільська обласна державна адміністрація підписали Меморандум про співробітництво у сфері підтримки фінансування та розвитку малого та середнього підприємництва Тернопільської області. Домовленість дозволить розпочати активні дії щодо впровадження в регіоні Програми субсидування процентних ставок для місцевих малих та середніх підприємствах.

Під час зустрічі керівництва області, місцевого бізнесу та керівника НУФ з нагоди підписання Меморандуму відбулася презентація програми Німецько-Українського Фонду з підтримки фінансування інвестиційних проектів малого та середнього підприємництва, що впроваджується завдяки спільним зусиллям Уряду Німеччини. Уряд надав НУФ позику через Німецький банк розвитку KfW в розмірі 10 млн. євро, та Європейського Союзу, який під зазначену позику надав фінансову допомогу в розмірі 5 млн. євро для компенсації валютних збитків.

Як наголосив під час зустрічі в. о. керівника Німецько-Українського Фонду Валерій Майборода, полегшення доступу бізнесу до дешевих кредитів як частина програми Федерального уряду Німеччини має на меті стимулювання української економіки. Успішним прикладом такого проекту є Київ, де субсидування ставок за кредитами малого та середнього підприємництва дозволило знизити процентну ставку до найнижчого рівня в Україні – 7,5%. Восени минулого року розпочалась імплементація аналогічного проекту в Харкові.

У свою чергу голова Тернопільської ОДА Степан Барна зазначив, що підписання Меморандуму для Тернопільщини буде потужним стимулом для розвитку підприємництва в області, а також сприятиме підвищенню інвестиційної привабливості регіону.

«Ми розуміємо, наскільки важлива участь влади у впровадженні подібних проектів. Саме тому, для нас важливо долучитися до цієї програми і розвиватися саме в цьому напрямі. Для Тернопільщини це стане великим кроком уперед, до розвиненої «живої» економіки, до нових робочих місць. І хочу принагідно наголосити, якщо оцінити попередні роки діяльності обласної адміністрації, які аналізуємо в розрізі капітальних вкладень, то динаміка у нас достатньо серйозна. По реальному сектору економіки, за підсумками 2017 року, ми вийшли майже на 5 млрд. грн., а це говорить про те, що Тернопільщина за кількістю створених підприємств займає одне з лідируючих місць в Україні», – підкреслив голова ОДА.

Водночас, він акцентував, що у 2017 році в Тернопільську область переєструвалися з інших областей понад 130 підприємств. Адже, як відомо, згідно з оцінкою ділового бізнес-клімату Тернопільщина вважається однією з найпривабливіших областей з інвестиційним кліматом.

«У нас також достатньо добре напрацьована спільна стратегія розвитку малого та середнього бізнесу. Ми працюємо з проектом USAID «Лідерство в економічному врядуванні». Це дозволило нам розробити стратегію розвитку на 2016-2020 роки, що при цьому передбачає певні фінансові вливання в розвиток підприємництва. Також ми працюємо в питаннях відкриття центрів підтримки підприємництва за рахунок коштів підтримки польської допомоги. Такий центр уже відкрили в Тернополі. Як пілотні проекти, центри підтримки підприємництва функціонують в Бережанах, Кременці та Чорткові. Водночас, на цей рік ми поставили собі пріоритетом розвиток кооперативного руху», – поінформував Степан Барна.

Довідково

З 1996 року НУФ займається безпосередньою та опосередкованою підтримкою малого та середнього бізнесу в Україні. За цей час було профінансовано понад 162 тис. кредитів МСП на загальну суму близько 750 млн. євро. Підписаний Меморандум про співробітництво сприятиме здешевленню кредитування МСП в Тернопільській області та зростанню її інвестиційної активності.

Протягом року Німецько-Український фонд у рамках своєї стратегії планує підписати ще низку подібних угод з іншими областями України. Конкретні плани будуть оголошені на Другому Фінансовому ярмарку, що відбудеться у Харкові у квітні 2018 року.

null

null

null


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Тернопільська ОДА