Головний лікар Коломийської дитячої лікарні, в якій минулого тижня від менінгококцемії помер дворічний хлопчик, пояснив, що спалаху захворюваності наразі немає.

27.12.2017 15:47   Джерело: МІСТО
Опубліковано : Патрік Скеля

Головний медик лікарні, де дитина померла від інфекційного захворювання, пояснив, що причин для паніки немає, пише - МІСТО.

Читайте також

В одному із райцентрів Прикарпаття від менінгіту померла дитина

Олег Токарчук розповів: щороку від захворювання, спричиненого цим збудником, помирає 5-7 дітей на Прикарпатті й близько 200 людей в Україні.

Про епідемію не слід говорити. Останній летальний випадок від менінгококцемії був зареєстрований у нашій лікарні в січні, тобто майже рік тому. Тоді також померла малолітня дитина, – пояснив медик.

Олег Токарчук розповів, що ця бактерія менінгокок передається повітряно-крапельним шляхом, тому дитина могла заразитися будь-де. Оскільки перебіг захворювання дуже стрімкий, то часто батьки запізно звертаються до медиків.

Наприклад, у минулому летальному випадку інфекція розвинулася за чотири години, – пояснює медик. – Якщо хвороба вражає внутрішні органи, наприклад ділянку наднирників, то врятувати людину неможливо.

Медик розповідає, що в частині каїн Європі від менінгококцемії роблять обов’язкові щеплення, в Україні вони не входять до переліку щеплень, які визначає МОЗ. Такі щеплення можна зробити лише по бажанню і здебільшого за кордоном. Щодо симптомів, то вони спочатку часто не відрізняються від класичного ГРВІ: сонливість, млявість, зміни в загальному стані, підвищена температура тіла. Згодом з’являються висипання, що схожі на крововилив під шкіру.

В будь-якому випадку, якщо в дитини є гарячка і будь-які висипання, батьки негайно мають показати її медикам, – пояснює Олег Токарчук.

Як профілактику медик радить загартовувати дитину: здоровий сон і харчування, провітрювання приміщень і вологе прибирання, обов’язкове миття рук, «чхання в лікоть».

Важливо навчити дитину «чхати в лікоть», адже дуже багато бактерій передаються саме повітряно-крапельним шляхом, – підсумовує медик.

У групі дитсадка, яку відвідував хлопчик, тимчасово оголосили карантин, проте, як каже Токарчук, потреби у цьому не було, адже наразі дітей зі схожими симптомами немає.

В усіх, хто був в контакті з дитиною взяті мазки, наразі ні в кого не висіялося нічого підозрілого, тому ще раз наголошую: причин для паніки немає, – каже Токарчук.

До речі, кілька тижнів тому від менінгіту помер коломийський вчитель музики. В соцмережах місцеві жителі пов’язували ці два випадки, проте Олег Токарчук пояснив, що чоловік помер від іншого збудника менінгіту, яких є дуже багато.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: МІСТО