З нового року заклади освіти Калуша будуть автономними

08.12.2017 07:46   Джерело: Фіртка
Опубліковано : Патрік Скеля

Закон про освіту, який вступає у дію з нового року, передбачає розширення автономії навчальних закладів.

Відтак, на розгляд міської ради підготували проект рішення про переведення закладів загальної середньої, дошкільної та позашкільної освіти міста Калуша на умови самостійного ведення господарської діяльності та бухгалтерського обліку з 1 січня 2018 року.

Це призведе до збільшення навантаження на міський бюджет, пише - Фіртка з посиланням на портал «Вікна».

Так, до прикладу зараз у централізованій бухгалтерії управління освіти працює 22-оє бухгалтерів. Якщо у кожному освітньому закладі буде по одному бухгалтеру, то сумарно їх потрібно буде 26. І не факт що один бухгалтер впорається з тим обсягом роботи, який потрібно буде виконувати в умовах автономної господарської діяльності.

Нагадаємо, що, починаючи з 2017 року, оплата енергоносіїв та утримання непедагогічних працівників закладів освіти фінансуються не за рахунок освітньої субвенції з державного бюджету, як було раніше, а з місцевого бюджету. 26 жовтня Калуська міська рада прийняла звернення до голів Верховної Ради України та уряду щодо проекту державного бюджету на наступний рік.

У зверненні, зокрема, йдеться:

«Запропонований урядом проект Державного бюджету України на 2018 рік покладає на «плечі» місцевих бюджетів: оплату пільг за житлово-комунальні послуги (електроенергії, газу, послуг теплопостачання, водопостачання, водовідведення) для відповідних категорій населення; оплату заборгованості населення за житлово-комунальні послуги; оплату перевезення пільгових категорій громадян; фінансування медичної і освітньої сфери, у зв’язку з прогнозованою недостатністю коштів згідно проекту Державного бюджету України на 2018 рік у розмірі понад 10 млрд грн».

Прийняття проекту державного бюджету України на 2018 рік у пропонованій урядом редакції спричинить для громади міста Калуш такі фінансові втрати:

Недофінансування освітньої субвенції — 25 млн грн.

Недофінансування медичної субвенції — 55 млн грн.

Оплата зв'язку та пільгове перевезення — 3 млн грн.

Оплата пільг за житлово-комунальні послуги — 11 млн грн.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Фіртка