На Івано-Франківщині місцеві мешканці борються зі стихійними сміттєзвалищами

25.05.2020 08:48   Джерело: agronews.ua
Опубліковано : Франківський Новинар

На Івано-Франківщині у селі Липівка Рогатинського району функціонує несанкціановане сміттєзвалище біля річки. Місцева влада не реагує, забруднення річки продовдується не один рік. Олексій і Наталія Станько – небайдужа подружня пара, яка бореться з неконтрольованим сміттєзвалищем. Вони звернулися в AgroNews.ua з проханням висвітлити ситуацію.   

Подружжя розпочало активну боротьбу із сміттєзвалищем  під час карантину, оскільки були змушені переїхати з Тернополя на обсервацію  у село Липівка Рогатинського району Івано-Франківської області, до батьків Наталії Станько. 

Проблема сміття піднімалась напротязі останніх років

Громадський діяч Олексій Станько вперше висвітлив проблему села Липівка Івано-Франківської області  в соцмережах у січні 2019 року.

«Минулого тижня був неприємно вражений людською байдужістю до своїх оточуючих, та все ж бажанням жити у цивілізованому суспільстві, але натомість продукувати протилежні цінності. Проте, на Різдво Христове пішов сніг і добре прикрив гори сміття на берегах річки Гнила Липа. Не забувайте, що 19 січня Хрещення Господнє і традиційне, щорічне занурення в освячену воду будуть виглядати як купання у Філіппінах», – написав він.

В 2018 році про стихійне сміттєзвалище біля річки повідомляв Народний артист України, уродженець села Липівка, Михайло Кривень

«За Австрії чи Польщі, наші люди з с. Фірлеїв знали, що викидати сміття в Гнилу Липу не треба, бо буде штраф. Тепер в с. Липівка ніхто не карає за викидання сміття в Гнилу Липу. А люди думають, що в річку можна», – наголосив Кривень.

Минуло 2 роки, а проблема зі забрудненням досі не вирішена

Подружжя зазначає, що минуло 2 роки, а проблема і досі не вирішена. Отже, проводячи весь час у селі Липівка у зв’язку з карантином подружжя взялося за вирішення проблем із сміттям.

Олексій Станько на своїй Facebook сторінці повідомляв, що через річку утворився своєрідний місточок з пляшечок. Відходи розкидані як і біля річки так і потрапляють у саму річку.

«Відсутність відповідальності? Чи відсутність здорового глузду? Ось так виглядає річка в межах населеного пункту у с. Липівка Рогатинського району, Івано-Франківської області. Мабуть, Державна екологічна інспекція України, Державна екологічна інспекція в Івано-Франківській області, Єгору Фірсову (на той час в. о. голови Держекоінспекції) таки варто виписати припис селишній раді на усунення побутових відходів», – наголошує Олексій Станько.

Він додав, що спершу людям потрібно дати можливість цивілізовано утилізувати відходи, а відтак переходити до штрафів і покарань за викидання непотребу, що потребують першочергового вирішення.

15 квітня 2020 року Наталія Станько повідомляла, що односельчанка із села Липівка зареєструвала петицію «Заборона засмічення річок України. Штраф 20 000 грн».

«Ви вже знаєте наскільки українські річки та озера забруднені побутовими відходами. Також мабуть чули про несуттєво великі штрафи за забруднення водойм, ставків та озер? А відповідальність, згідно чинного законодавства України, передбачає накладання штрафу на громадян та посадових осіб в розмірі від 340 грн. до 1700 грн. Так ось до чого я веду, тут Мирослава Федина, односельчанка із села Липівка, де я народилась і виросла зареєструвала петицію: “Заборона засмічення річок України. Штраф 20 000 грн.” Я підписала, і вам рекомендую. Збережемо чисту воду річок, ставків, струмків для майбутніх поколінь», – написала вона.

Жителька села Марія Корчинська теж долучилася до вирішення екологічної проблеми, запропонувавши пройти опитування на Google Формі «Зміни починаються з тебе».

Місцева влада закриває очі на незаконне сміттєзвалище та забруднення річки

19 травня 2020 року Олексій Станько опублікував відповідь на запит від органів місцевого самоврядування.

Сільський голова В. М. Стиславський зазначив, що Липівська сільська рада надає інформацію про те, що сільська рада на 2020 рік, не заключала договір оренди з організацією, яка б займалася вивозом чи утилізацією сміття в зв’язку з відсутністю коштів в бюджеті сільської ради. Дане сміття утилізується на закритому (відпрацьованому) піщаному кар’єрі.

«Таку «ґеніальну» відповідь від органів місцевого самоврядування за багато років діяльності бачу вперше. Майстер-клас від сільського голови називається «Як написати на самого себе скаргу». P.S. Киньте хтось посилання на норму закону, згідно якого дозволено вивіз сміття в піщані кар’єри», – саме так прокоментував Станько відповідь сільського голови.

Наталія Станько розповіла, що у цій купі валяється безліч «трудових книжок колгоспника», отже сміття  явно з держустанов…

А ще на території села  будується амбулаторія і будівельні відходи також там.

Пані Наталія зазначила, що вони з чоловіком допоможуть прибрати територію, але це основне питання по утилізації не вирішить.

«Наша мета допомогти людям, дати зрозуміти що навіть сільська влада має їм допомагати, а не просто собі бути і займатись бездіяльністю. Люди в селі розучились відстоювати свої права, тут я бачу найбільше проблем із небажанням робити зміни, а ще з небажанням вивчати законодавство України», – підсумував Олексій Станько.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: agronews.ua