Ольга Шахін: «Дієве підприємництво – основа стабільної економіки» (Фото)

22.10.2018 22:30   Джерело: City Life
Опубліковано : Новини Станіславівщини

Ольга Шахін – громадська діячка та меценат, учасниця Ради Правління Всеукраїнського об’єднання малого та середнього бізнесу «Фортеця», голова Тернопільської обласної громадської організації «Підприємці Галичини», у серпні 2018 року очолила  тернопільський офіс «Асоціації жінок України «Дія».

- Пані Ольго, кількість громадських організацій в Україні – понад 70 тисяч. З них багато тих, які покликані представляти та захищати інтереси малого та середнього бізнесу, зокрема і очолювана вами ГО «Підприємці Галичини». Чому ви групуєтеся?

- Існує відоме прислів’я: «Один у полі не воїн». Воно якраз дуже добре характеризує важливість думати та діяти в одному напрямку, зокрема і що стосується нашої підприємницької діяльності. На жаль, після певного «потепління» у відносинах держави з бізнесом знов настають не кращі часи. І це загрозлива ситуація не для поодиноких підприємців чи окремої області, а для країни в цілому. Взяти до прикладу, урядове розпорядження «Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення» (від 05.09.2018 р. № 649-р), яке Кабмін вирішив використати як інструмент наповнення бюджету за рахунок штрафів з підприємців. Левова їх частка і без того, ледь не щодня змушена долати цілу низку проблем, зумовлених невідповідністю законодавства, ірраціональними перешкодами, бюрократичними перепонами, непрофесійною діяльністю органів державного контролю – а тут іще запроваджують додатковий «тиск».

Громадські об’єднання дають можливість висловити свою позицію, заявити про незгоду, запропонувати конструктивні шляхи вирішення проблем. Це, зокрема, і зробила наша організація «Підприємці Галичини», звернувшись до Комітету ВРУ з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, Комітету з питань промислової політики та підприємництва, Голови Парламенту Андрія Парубія та голів парламентських груп та фракцій. Ми наголосили на необхідності невідкладного розгляду окремих законопроектів, важливих для існування та розвитку малого і середнього бізнесу в Україні.

null

- Ваше звернення підтримали інші  громадські організації?

- Саме так. Із різних областей України до мене звернулися підприємці, серед них були й депутати місцевих рад, які висловили свою готовність піднімати дане питання на сесійних засіданнях та направити аналогічні звернення до керівництва держави. Громадський рух серед підприємців в Україні, можливо, не надто «гучний», але він дієвий якраз у тих ситуаціях, коли слід стати на захист один одного. Це те плече, на яке можна покластися і бути впевненим, що ти не один.

З іншого боку, захист інтересів підприємництва – це не вузькогалузева сфера. Насправді вона зачіпає інтереси всього населення України. Адже розвиток і стан малого та середнього бізнесу є «дзеркалом» розвитку та стану економіки держави в цілому. Тому ТОГО «Підприємці Галичини», Всеукраїнське об’єднання малого та середнього бізнесу «Фортеця» та наші однодумці з інших громадських організацій будуть й надалі відстоювати їхні права. Ми переконані, що чесна підприємницька діяльність в Україні повинна мати гідні умови для росту та розвитку. Маємо надію, що чиновники це добре усвідомлюють, бо саме з податків підприємців формуються бюджети – кошти з яких потім спрямовуються в тому числі і на соціально-інфраструктурні проекти, втілення яких потребують українці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

На Тернопільщині жінки самі ремонтують дороги (Фото)
Завдяки соціально відповідальним підприємцям у Тернополі на однойменному бульварі відкрили пам’ятник Петлюрі (Фото, відео)

Влада повинна прислухатися до нас, якщо ж не почують – тоді будемо виходити на мітинги та акції протесту. Коли чиновники діють не за інтересами людей, їм потрібно нагадувати, що вони живуть на кошти платників податків. Тому мають виконувати їхнє замовлення, а не облаштовувати власне життя коштом тих, хто насправді утримує країну.

- У Тернополі співіснування підприємництва та влади також є гострим?

- Відрадно відзначити, що навпаки – у Тернополі місцеве керівництво дослухається до нас, йде на конструктивний діалог. Якраз позитивний приклад Тернополя я і мала нагоду презентувати під час ІІ-го Міжнародного дієвого форуму, що у вересні відбувся в Одесі.

У своєму виступі навела приклад вдалої практики співпраці представників малого та середнього бізнесу з органами місцевого самоврядування. Зокрема, завдяки широкому й відкритому обговоренню, тісній співпраці наших підприємців з Тернопільською міською радою вдалося домогтися нового порядку продовження договорів оренди. Нам назустріч пішов міський голова Сергій Надал та ініціював рішення, згідно якого тим підприємцям, які належним чином виконували свої зобов’язання перед громадою, по закінченні терміну дії договору оренди земельних ділянок вони автоматично продовжуються на наступні п’ять років.

Таке рішення сприяє ритмічній роботі бізнес-структур та усуває можливості для корупційних діянь. Це є сучасний підхід. Таким чином, можемо стверджувати, що підприємництво та влада у Тернополі не «співіснують», а працюють разом в інтересах громади.

null

- Відомо, що ГО «Підприємці Галичини» втілюють і соціальні проекти. Який би Ви відзначили з останніх?

- Нашою гордістю, безумовно, є пам’ятник головному отаману військ УНР Симону Петлюрі. Відкриття постаменту у Тернополі символічно приурочили до Дня Незалежності України. Реалізувати цей проект вдалося. Знову ж таки, завдяки єдності: ініціатива надійшла від громади, самих тернополян, яку охоче підтримали підприємці – зібрали кошти на пам’ятник та благоустрій території, також усі ми отримали сприяння міської влади. Ось це простий, але реальний приклад, коли люди, бізнес та влада – діють разом, і від цього є позитивний результат! Тепер бульвар Петлюри в Тернополі – це не просто географічна назва, це красиве місце зі своєю унікальною архітектурою. Водночас тепер це місце, де єднаються покоління: молодші приходитимуть до пам’ятника С. Петлюрі, аби віддати шану борцям за незалежність України.

- Нещодавно Ви стали новим обличчям жіночого руху Тернопільщини. Які плани у цьому напрямку?

- Тернопільський осередок «Асоціації жінок «Дія» зосередить увагу на представлені та захисті інтересів жінок-підприємців, також робота буде спрямована на підтримку суспільно-значимих ініціатив тернопільської громади та соціальний захист вразливих категорій жителів міста та області.

Загалом же Асоціація жінок «Дія» має на меті згуртувати жінок задля більш активної участі у громадсько-політичному житті країни. В останні 10 років жіноча активність в Україні пішла на спад, і результат від цього невтішний. Ми хочемо виправити цю ситуацію.

- Ви представляли Тернопільщину на II Міжнародному жіночому дієвому форумі. Такі зібрання можна вважати одним із інструментів пожвавлення громадської активності жінок?

- Авжеж, подібні форуми, конференції, конгреси – сильно мотивують. Коли в одному місці збирається кілька сотень людей, готових ділитися знаннями та практиками, готових до втілення найсміливіших ідей – енергетика, що панує довкола, спонукає до невідкладних дій. Тому і Форум називається «дієвий»!

Цього року приїхали представниці 129 громадських організацій, 30 державних установ та 12 бізнес-структур. Були також гості з Німеччини, США, Хорватії, Польщі, Латвії та Ізраїлю. Зібрання було присвячене обговоренню шляхів самореалізації жінки в суспільстві та подолання опору суспільства щодо впровадження гендерної рівності; пошуку механізмів залучення жінок до політики та соціально-економічного розвитку держави; також відбувся обмін досвідом із впровадженням кращих практик, які допомагають розширити економічні можливості і права жінок.

null

- Сьогодні ніхто не заперечує ролі гендерної рівності в розбудові України як цивілізованої держави. Чи є потреба й далі актуалізувати цю проблематику в наш час, у тому числі на міжнародному рівні?

- Безумовно, сьогодні практично всі представники влади та політичних сил погоджуються з тим, що гендерна рівність – це не модна «фішка», а фактор цивілізаційного зростання нашої молодої держави. Але, на жаль, на шляху від декларації гендерної рівності до практичного її втілення в усіх аспектах суспільного та економічного життя в Україні ще залишається багато нерозв’язаних проблем.  Потрібно постійно вдосконалювати нормативно-правову базу, механізми проведення гендерно-правової експертизи та реалізації права на захист від дискримінації за ознакою статі, враховувати гендерний компонент у програмах економічного та соціального розвитку регіонів тощо.

Попереду ще багато невирішених завдань. Тому активні жінки, які мають успішний досвід підприємницької та громадської діяльності, повинні брати якнайширшу участь в управлінні державою на всіх рівнях – від регіонального до всеукраїнського.

Мені випала нагода одночасно гуртувати і підприємців, і активних жінок. Вважаю такий тандем, однозначно, матиме успіх. Поруч зі мною ідейні та принципові люди, які прагнуть розвитку нашого краю, розвитку України. Я бачу скільки запалу та ініціатив у кожному із них, а відтак я переконана, що разом ми втілимо багато корисних проектів.

City Life


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: City Life