На Франківщині є своє Ріо-де-Жанейро

17.05.2018 07:40   Джерело: Франик
Опубліковано : Патрік Скеля

Наша країна релігійна, проте скульптури Спасителя не так часто можна побачити. Тим не менш, на Івано-Франківщині знайшли таку.

Читайте також

Старовинна церква у Коломиї перейшла від УПЦ Московського патріархату до УГКЦ (Фото)

Її освятили ще 19 квітня 2015 року. Стоїть скульптура у селищі Солотвин Богородчанського району. Місцеві сприймають її не тільки як прикрасу населеного пункту, а й як місце для духовного відпочинку. Кажуть, тут приємно проводити час, переосмислювати думки, пише - Франик.

Проте, історія пам’ятки досить дивна. Її звели на місці колишнього костелу. Будівля роками стояла у руїнах, хоча римо-католицький храм свого часу мав гарну славу. Називали його костелом Непорочного Зачаття Діви Марії. Це культова споруда.

Перші згадки сягають 17 століття. Під час нападу татар на містечко, перебувала у занедбаному стані. Тим не менш, як не як її підтримувала польська громада. Тим не менш, 1944 року і вони покинули церкву. Прихід радянської влади позначився і на долі цієї будівлі.  З костелу зняли вежу та маківку. Тут почали крутити кіно. А потім взагалі перетворили на спортивний зал.

Місцеві згадують, що з приходом радянської влади нічого святого вже від костелу не лишилося. Молодь приходила сюди випивати. Стіні колишньої святині були розмальовані.

Саме тому, замість руїн вирішили встановити скульптуру Спасителя. На спорудження скульптури та благоустрій навколо неї пішло 280 тис. грн. В основному це були кошти Солотвинської селищної ради, парафіян, громади, спонсорів.

На освячення скульптури 19 квітня приїхав Архиєпископ і Митрополит Івано-Франківської УГКЦ Володимир Війтишин, який очолив Літургію. Співслужили з владикою священики Івано-Франківської архиєпархії, адміністратор парафії в Солотвині о.Віталій Луцак та о.Дмитро Фуфалько. Після Літургії Митрополит В.Війтишин освятив скульптурну фігуру Ісуса Христа.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Франик