Пасовище для селян чи сонячні панелі: на Прикарпатті фермери відстоюють землю

13.04.2018 09:32   Джерело: Агро-Центр
Опубліковано : Патрік Скеля

На Івано-Франківщині у селі Воронів селянин Василь Онуфрейчук збирається воювати проти інвесторів, які планують на місці пасовища поставити сонячні панелі. В обмін на дозвіл жителів, підприємці пообіцяли добудувати церкву, пише - Агро-Центр.

Читайте також

На Городенківщині затримали викрадача теляти з фермерського господарства

Частина селян погодилися, а частина – на чолі з Василем Онуфрейчуком – ні:

«Скоро в селах неможливо буде й ложки домашнього молока купити. Колись у селі була ферма на 600 голів племінного стада, а тепер аби 50 корівок на всі двори набралося. Замість підтримувати господарів, сільська влада повідомила нам, що 10 га громадського пасовища можуть віддати підприємцям для встановлення сонячних панелей», – розповідає він.

Річ у тім, що він, як і частина селян, живуть за рахунок свого господарства. Віднедавна вони ж зрозуміли, що вигідніше тримати по кілька корів, а для них треба пасовище. На громадських слуханнях частина селянок висловилися за – мовляв, краще мати церкву, аніж пасовище. Щоправда, процес домовленостей триває і знаходиться під контролем місцевої влади.

За інформацією директора департаменту агропромислового розвитку Івано-Франківської облдержадміністрації Івана Андріїшина, на Прикарпатті у господарствах населення налічується 91 тисяча корів. За рік дійна череда на подвір’ях громадян поріділа на три тисячі голів. Ще 4,2 тисячі корів утримується в сільгосппідприємствах краю. Водночас скорочуються обсяги тваринницької продукції. Торік вироблено 445 тис. т молока — на 4,3 тисячі менше, ніж у 2016-му.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Агро-Центр