Українців чекають нові правила захоронення родичів

Так звані "правки Лозового" до Кримінального кодексу передбачають, що без довідки з суду поховання буде просто неможливим.

13.03.2018 10:01   Джерело: IfNews
Опубліковано : Новини Станіславівщини

З 15 березня всі українці, не зможуть вільно поховати людину, яка померла навіть власною смертю удома. Так звані "правки Лозового" до Кримінального кодексу передбачають, що без довідки з суду поховання буде просто неможливим.

Раніше, якщо помирала людина, на місце виїжджала швидка медична допомога і слідчо-оперативна група. Лікар констатував смерть, а слідчий відкривав карне провадження і відправляв тіло у морг з постановою на проведення судово-медичної експертизи. Без постанови морг не може прийняти тіло. З 15 березня слідчому заборонять призначати експертизу, натомість зобов'яжуть звертатися за дозволом на проведення експертизи до суду. Рішення чекатимуть не менше 72 годин. Відтак виникнуть серйозні проблеми з оперативністю судових установ.

Як повідомляє екс-замголови головного слідчого управління МВС України Григорій Мамка, зміни до Кримінального кодексу Верховна Рада прийняла ще 6 жовтня 2017-го. З 15 березня вони набудуть чинності.

— Що робити з трупом? Ніхто не розуміє, де він лежатиме. У домашніх умовах утримувати неможливо. Без рішення суду морги не прийматимуть тіло для проведення розтину і першочергової судово-медичної експертизи. Якою б смертю не померла людина: природною чи насильницькою. Якщо людину вбили, взагалі завал: доки чекатимемо дозвіл на експертизу, втрачатимемо докази. Думаю, що отримаємо великий шквал скарг родичів, які будуть ображенні неприйманням тіл до моргів, – сказав Мамка.

Експерти вважають, що правки нардепа Лозового є повністю абсурдними і замість допомогти лише ускладнять процедуру поховання й призведуть до перевантаження роботи судів, в коридорах яких й так не проштовхнутись. І таких випадків буде тисячами по країні. Судді вже в паніці, бо уявляють, що почнеться через декілька днів.

Таким чином, родичі чекатимуть по декілька тижнів, щоб поховати померлого. Ще одне «але»: за поховання людей згідно з чинним законодавством має виплачуватись соціальна допомога. Її отримання теж затримуватиметься.

— Поправки несуть велику корупційну загрозу. Щоб прискорити поховання, люди даватимуть хабарі суддям, експертам, патологоанатомам. Відкривається широка корупційна нива, на якій «коситимуть бабло» дуже довго і продуктивно, — пояснюють фахівці.

На думку юристів, в зв’язку з даними поправками робота слідства і судів виявиться паралізованою. Згідно з даними поправкам, без дозволу судді навіть поховати померлу вдома людину буде неможливо.

Ця поправка змінює терміни розслідування справ. На особливо тяжкі справи відвели всього 18 місяців, на розслідування справ середньої тяжкості – 12 місяців, а на більш дрібні злочини – 6 місяців. Аргумент автора поправки такий: це дозволить оскаржувати необґрунтовані звинувачення і припинити затягування справ у судах, через що страждають як потерпілі, так і ті, кого без будь-яких підстав звинувачують в тих чи інших злочинах. За словами правозахисників, на відміну від європейських країн, українські СІЗО забиті підозрюваними, які роками чекають закінчення розслідування по своїх справах, інформує "24 канал".


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: IfNews