Франківські медики показали на щурах, як напої-енергетики руйнують печінку

28.02.2018 08:35   Джерело: КУРС
Опубліковано : Патрік Скеля

популярне


У міжкафедральній лабораторії Центру біоелементології Івано-Франківського медуніверситету студенти-фармацевти реалізують проект, у якому вивчають вплив енергетичних напоїв на органи і тканини. Експериментують з тваринами, екстраполюють результати на людський організм, пише - КУРС.

Читайте також

Коломияни обурені, як швидка рятувала чоловіка. Медики кажуть - все за протоколом
У Калуші право на пільгові медикаменти мають близько 25 тисяч людей
 

Сьогодні в лабораторії досліджували печінку білих щурів, які впродовж 30 днів вживали енерготонік. Фармацевти готували препарати, які піддавали аналізу на спектофотометрах. Таких приладів у Центрі три, з їх допомогою аналізують ґрунти, воду, рослинну сировину та матеріали живих організмів. На атомно-абсорбційному спектрофотометрі, пояснила інженер Валентина Вівчар, з допомогою спалювання, розчинення та випаровування саме визначали наявність солей металів та хімічних речовин у препараті з печінки тварини. Зокрема, кількість міді у крові – комп’ютерна програма видала, що ця кількість істотно підвищена.

«Ця печінка і на око виглядає не надто добре: її структура нещільна, змінений колір, – демонструє шматки матеріалу перший проректор, науковий консультант Центру Ганна Ерстенюк. – Але щоби довідатися, що із цією печінкою відбулося, ми зробимо наступні речі. У препараті визначимо метаболіти, рівень глюкози та ферменти, це є важливо для оцінювання роботи печінки. І за цими показниками зможемо дізнатися, що відбувається з печінкою людини, яка також полюбляє такі напої».

Проект із вивчення впливу енергетичних напоїв – енерготоніків чи «енергетиків» – на організм реалізують учасники наукового студентського гуртка ІФНМУ. До цього медиків спонукала «картинка з вікна» – по вулиці йшли і пили з бляшанок школярі, підлітки 12-13 років.  Коли провели анкетування в студентській аудиторії, то дізналися, що абсолютна більшість також добре знайома з цими напоями. Тож вирішили з’ясувати, що відбувається з організмом, коли «підсісти» на «енергетики». 

Для експерименту відібрали білих щурів у віварії. Одна група тварин упродовж місяця отримувала для пиття тільки чисту питну воду, тоді як друга – і воду, і «енергетики». Контрольна та експериментальна групи потрібні, пояснила науковий керівник роботи, щоби було із чим порівняти – якими є ті самі показники у тварин в різних групах.

В експериментальній групі щурам наливали кожного дня. «Спершу тварини сумнівалися, чи пити, але потім з кожним днем виявляли все більше охоти до енерготоніку», – каже Ганна Ерстенюк.

Паралельно науковці взялися досліджувати, які зміни відбуваються з печінкою тварин через 10, 20 і 30 діб після того, як вони перестають пити «енергетик». «Визначаємо, чи відбувається процес відновлення печінки. На превеликий жаль, наразі не можемо сказати, що процеси регенерації йдуть швидко, як не можемо говорити і про відновлення всіх показників. Тому будемо продовжувати експеримент у цьому напрямку», – зазначила Ганна Ерстенюк.

Ще один напрямок дослідження – вплив «енергетиків» на репродуктивну функцію та потомство.

«Ми маємо тварин, що народилися від мам, які споживали енергонапій. Подивимося, які показники будуть у молодого покоління. Будемо вивчати також його вплив на самок і самців – це також буде цікаво порівняти. Різниця очевидно буде через різницю у гормонах, оскільки жіночі і чоловічі організми відрізняються за статевими гормонами. Дізнаємося, як вживання «енергетиків» буде впливати на статеву функцію молодих і зрілих тварин», – ділиться планами науковець.

Окрім комплексного дослідження впливу енергетичних напоїв на організм, – розглядають печінку, нирки, головний мозок, кісткову та м’язову тканини, – науковці медуніверситету проаналізують вплив окремих компонентів, які містяться в енерготоніках. «Хочемо провести експерименти, щоби визначити, яку самостійну дію на органи мають хімічні елементи з енерготоніків. Це потрібно для порівняльного аналізу. Мета – дійти науково обґрунтованого висновку, чи варто людям, які мають емоційно напружену роботу, вживати енергетики в принципі. І чи варто в одній руці тримати енерготонік, а в іншій цигарку або філіжанку кави», – додала Ганна Ерстенюк.

За її словами, у суспільстві сьогодні є запит на наукову інформацію стосовно дії «енергетиків» на людський організм. Досліди із тваринами дозволяють екстраполювати, тобто поширювати, висновки на людину. «Результати нашого експерименту дозволять зробити прогностичні висновки. Та показати, який вплив на організм людини має постійне вживання енерготоніків», – каже проректор ІФНМУ.

Коли науковці екстраполюють результати досліджень, то діють за спеціальною схемою. Враховують вік організмів, тривалість життя, тривалість життя клітин крові (еритроцитів), інші цензи. "Є спеціально розроблені коефіцієнти для лабораторних тварин з тим, щоби перенести цю інформацію на організм людини", – додає Ганна Ерстенюк.

Результати дослідження мають намір демонструвати не тільки науковцям, а й широкому загалу. Наприклад, готові поділитися ними у школах – з учнями та їхніми батьками і вчителями. 

«Тема проекту є цікавою не лише для науковців. Дослідження є суспільно корисним. В Україні, на жаль, енергетичні напої – у вільному продажу і для школярів не обмежені. Тому, мабуть, треба розказувати, що вільне вживання «енергетиків» несе неприємні наслідки. Щоби убезпечити молодих людей від результату вживання», – ділиться Ганна Ерстенюк.

Науковець радить отримувати енергію з інших джерел.

«В деяких країнах Європи, наприклад у Швейцарії, заборонене вільне вживання енергонапоїв – їх продають виключно в аптеках. Ми погоджуємося, що вживати чи не вживати – це вибір кожної дорослої людини. Але додаємо, що їх бажано не використовувати. Бажано використовувати натуральні продукти, – зазначила Ганна Ерстенюк. – Бачимо, що від вживання «енергетиків» направду є побічні ефекти, тому вирішили, що про це треба говорити і попереджати». 

Які саме побічні ефекти від «енергетиків», науковці наразі не повідомляють. Оскільки виконана лише частина досліджень. Проект розрахований на три місяці, після чого підсумують і оприлюднять результати по всіх напрямках.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: КУРС