У ТДМУ відбувся міжнародний майстер-клас з хірургічного лікування раку молочної залози

02.02.2018 16:13   Джерело: ТДМУ
Опубліковано : Новини Тернопілля

популярне


Євро-Азійська асоціація захворювань молочної залози організувала 25-26 січня 2018 року на базі Тернопільського державного медичного університету та Тернопільського обласного клінічного онкологічного диспансеру Міжнародний майстер-клас «Рак молочної залози. Хірургічне лікування» за участю хірургів-мамологів з Італії та лікарів-онкологів з Грузії, - пише ТДМУ.

Своїми знаннями і практичним досвідом приїхали поділитися віце-ректор Тбіліського державного медичного університету, керівник онкологічного напрямку Університетської клініки Тбіліського державного медичного університету, професор Іраклій Кохреїдзе (Тбілісі, Грузія); віце-президент Євро-Азійської асоціації захворювань молочної залози «Eurama», професор загальної хірургії школи медицини Міланського університету, професор Європейської школи онкології Стефано Зурріда (Мілан, Італія); фахівець з пластичної реконструктивної хірургії та мікрохірургії, директор відділу онкопластики Міланського національного інституту раку Андреа Спано (Мілан, Італія); директор відділу грудної залози клініки Сан-Джерардо, професор Університету Мілано-Бікокка Ріккардо Джованацці (Монца, Італія); директор департаменту патології Фонду IRCCS Національного інституту раку, доцент кафедри патології школи медицини Міланського університету Джанкарло Прунері (Мілан, Італія).

Перед початком майстер-класу іноземні фахівці зустрілися з ректором ТДМУ, професором Михайлом Кордою, щоб оговорити співпрацю в науковому і практичному напрямках профілактики та лікування раку молочної залози.

Ректор ТДМУ, професор Михайло Корда під час відкриття заходу зазначив, що сьогодні в Україні великий відсоток від загальної кількості захворювань складають онкопатології. «Упродовж останніх 10 років онкологічна захворюваність зросла на 14%. Серед жінок з онкопатологією на першому місці перебуває рак молочної залози. Фактично кожен п’ятий випадок онкозахворювання – це рак молочної залози. В Україні упродовж останніх 20 років частота цього захворювання зросла в чотири рази – від 17 до 70 випадків на 100 тисяч жінок. Ці цифри демонструють той фактор, що старіє населення України. Проте, на жаль, спостерігається тенденція до зростання цього захворювання серед жінок працездатного віку. В Європі п’ятирічне виживання серед жінок з раком молочної залози становить 80-82%, у США цей показник має 91%, а в Україні лише 56%. Є низка причин цієї ситуації. Насамперед, це низький рівень поінформованості населення, низький рівень санітарної і медичної культури серед громадян, незадовільний стан матеріально-технічної бази наших онкологічних закладів, також багато пацієнтів лікується не в спеціалізованих онкологічних лікарнях, а у катастрофічна економічна ситуація в Україні і бідність населення. Відповідно проблема боротьби з цим захворюванням стоїть доволі гостро. Будь-яка допомога, яку ми можемо отримати від іноземних партнерів, є важливою. Переконаний, що знання і вміння, отриманні упродовж дводенного майстер-класу, будуть використані у нашій практичній діяльності», – додав Михайло Михайлович.

Він також зазначив, що Євро-Азійська асоціація захворювань молочної залози «Eurama» упродовж тривалого часу успішно діє в Італії. Саме завдяки їй було організовано семінар та практичний майстер клас-за участю чотирьох провідних італійських фахівців і науковців. Ректор висловив подяку директору організації в Мілані Вікторії Зелінській та грузинським партнерам, які були ініціаторами заходу і долучилися до його організації.

Низку доповідей розпочав своїм виступом головний лікар Тернопільського обласного онкологічного диспансеру, професор Леонід Шкробот, який окреслив ситуацію щодо раку молочної залози в Тернопільській області і навів статистичні дані.

Директор департаменту патології Фонду IRCCS Національного інституту раку, доцент кафедри патології школи медицини Міланського університету Джанкарло Прунері представив доповіді «Поля резекції для інтрадуктального та інвазивного раку молочної залози», «Сторожовий лімфовузол (sentinel node) в 2017 році», «Ендокринна терапія чи хіміотерапія у хворих на ЕР+: ринок чи лабораторія?» і «Перспективи наукових досліджень та лікування раку молочної залози протягом наступних п’яти років».

Директор відділу грудної залози клініки Сан-Джерардо, професор Університету Мілано-Бікокка Ріккардо Джованацці доповів на теми «Хірургічне планування та хірургічні застереження після неоад’ювантної терапії: поля, сторожовий лімфовузол, оцінка відповіді, чи DCIS є ворогом онкопластики» та «Планування консервативної хірургії та онкопластичного відновлення форми: вплив країв резекції».

Віце-президент Євро-Азійської асоціації захворювань молочної залози «Eurama», професор загальної хірургії школи медицини Міланського університету, професор Європейської школи онкології Стефано Зурріда ознайомив присутніх з доповіддю «EURAMA»: минуле, сьогодення та майбутнє лікування раку молочної залози».

Завідувач кафедри онкології, променевої діагностики і терапії та радіаційної медицини ТДМУ, професор Ігор Галайчук доповів про консервативні операції у хворих на рак молочної залози на базі досвіду Тернопільського обласного онкологічного диспансеру.

Фахівець з пластичної реконструктивної хірургії та мікрохірургії, директор відділу онкопластики Міланського національного інституту раку Андреа Спано представив свій практичний досвід у доповідях «Відновлення форми грудей після часткової мастектомії в делікатній локалізації», «Реконструкція грудей з імплантами, чи завжди підходять два етапи?», «Повна реконструкція грудей після опромінення».

Віце-ректор Тбіліського державного медичного університету, керівник онкологічного напрямку Університетської клініки Тбіліського державного медичного університету, професор Іраклій Кохреїдзе доповів на тему «Онкопластика – «золотий стандарт» у хірургічному лікуванні раку молочної залози».

Усі виступи супроводжувалися активною дискусією.

Наступного дня, 26 січня 2018 року, в операційних Тернопільського обласного клінічного онкологічного диспансеру за участю іноземних фахівців проведено два операційних втручання, під час яких були присутні практичні лікарі-онкологи, лікарі-інтерни та студенти старших курсів. Після цього відбулися дискусія щодо хірургічної техніки та «круглий» стіл щодо подальшої співпраці.

Більше світлин тут: https://www.facebook.com/482338008555001/photos/?tab=album&album_id=1468510396604419


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: ТДМУ