Куди поділи два мільйони? Новий стадіон у Франківську викликає багато запитань (Фото)

03.01.2018 21:39   Джерело: Репортер
Опубліковано : Патрік Скеля

За роки незалежності Івано-Франківськ навряд може похвалитися значними здобутками у зведенні нових спортивних арен.

Читайте також

За 50 мільйонів гривень на Івано-Франківщині збудують стадіон для біатлону

Уже 31 рік реконструюють головний стадіон області — «Рух». Коли завершать — зараз ніхто не скаже. Поруч із ним цього року збудували перше на Прикарпатті штучне поле стандартних розмірів. Будова тривала два роки, сюди двічі приїжджав навіть Петро Порошенко, нарешті, закінчили, урочисто відкрили, але офіційно поле зараз не має власника. При цьому на будівництво витратили явно більше, ніж декларували. Також стадіон, за проектом, розрахований на 1000 глядачів, нині може вмістити їх лише 400, пише - Репортер.

Минулого тижня депутати Івано-Франківської облради створили робочу групу, яка має вивчити все, що пов’язано з будівництвом цього футбольного поля. Причина? На двох депутатських комісіях обласні обранці зазначили, що громадськості презентувався один стадіон, а збудували — інший. Мало того, нині його використовує лише обласна федерація футболу (ІФОФФ), а за словами голови облради Олександра Сича, об’єкт, в який вклали значні кошти громади, не може бути у власності будь-якої громадської організації. Наразі стадіон просто знищується, тож проблема є і то відчутна.

І тут, напевно, треба трохи історії. Після Євро-2012 почалася розробка програми розвитку інфраструктури дитячо-юнацького футболу в Україні. За цим документом, у всіх обласних центрах мали збудувати стадіони зі штучним покриттям. УЄФА мала допомогти грошима — у межах 20% вартості будови кожного поля, решту мали фінансувати з бюджетів різних рівнів.

Пілотним проектом мав бути стадіон у Миколаєві, але не склалося. Загалом, станом на кінець 2017 року, замість задекларованого Програмою 21 стадіону, збудували лише один — в Івано-Франківську. Перемога, досягнення? На жаль, не зовсім.

Саме в цей бетонний блок заклав капсулу Петро Порошенко

Наприклад, при виділенні ділянки для побудови стадіону на сесії Івано-Франківської міськради, яка відбулася ще 19 лютого 2015 року, тодішній керівник обласної федерації футболу Тарас Клим запевняв, що «будь-яких коштів як з обласного, так і з міського бюджетів залучатись на побудову стадіону не буде, це виключно проблема федерації». Депутати, звісно, зраділи та проголосували за «надання дозволу на складання документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) на вул. Чорновола,126, орієнтовною площею 11 га (з урахуванням вилучених земель)». Ще й помилилися з тої радості, бо надали території, де стоїть… житловий будинок. Адресу, правда, потім змінили.

Будувати вирішили на одному із запасних полів МЦС «Рух». Саме там роками тренувалися вихованці СДЮСШОР «Прикарпаття» (до речі, тепер їх туди не пускають). Крім того, якщо стадіон «Рух» колись таки добудують, то саме наявність цього нового штучного поля буде порушенням вимог безпеки. За нормами, там просто не вистачатиме простору…

Будівництво стадіону почалося 21 жовтня 2015 року. Приїхав президент Петро Порошенко, заклав символічну капсулу. Цікаво, що дозвіл на початок будівельних робіт офіційно датований лише лютим наступного, 2016 року. У декларації про початок будови чітко зазначена її вартість — 14 877 074,08 грн.

Вже у квітні 2016 року той же керівник ІФОФФ Тарас Клим, який на сесії міськради, обіцяв не залучати грошей від міста та області, пише голові ОДА Олегу Гончаруку та меру Руслану Марцінківу — просить 4 млн грн, «яких не вистачає для проведення та завершення будівництва». При цьому в листі Клим зазначає, УЄФА виділила федерації 8,5 млн грн. І йому не відмовили.

У результаті місто виділило 464 974 грн, а область — 7,213 млн. Плюс ті самі гроші ФФУ/УЄФА — 8,764 млн грн. Можна порахувати, в сумі — понад 16 млн грн, тобто значно більше, ніж задекларовані 14 млн.

Під час двох засідань постійних комісій облради — з питань гуманітарної політики та свободи слова та з питань бюджету, фінансів і податків — Тарас Клим так і не зміг належним чином озвучити реальну вартість будівництва, замовником якого і була ІФОФФ. Зокрема, у нього не вийшло чітко вказати, як були використані кошти з обласного та міського бюджетів. Мало того — не надав жодних договорів між замовниками та виконавцями робіт.

Депутати були, м’яко кажучи, здивовані. Далі з цією історією має розібратися новостворена робоча група. Результати своєї роботи учасники групи, напевно, мають представити на лютневій сесії облради…

Зараз нове штучне поле більше стоїть порожнім. Час від часу туди через важкі домовленості пускають вихованців СДЮСШОР «Прикарпаття».


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Репортер