За вкрадені лічильники тепла мешканці самі платитимуть – Теплокомуненерго

15.12.2017 09:44   Джерело: Версії
Опубліковано : Патрік Скеля

Відшкодування пошкоджених чи викрадених приладів обліку тепла відтепер -справа мешканців будинків та балансоутримувачів житлового фонду, пишуть - Версії.

02 серпня 2017 р. набув чинності Закон України № 2119-VIII від 22 червня 2017 р. «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання».

«До набрання чинності цього Закону теплогенеруючі підприємства встановлювали прилади обліку теплової енергії за державники Програмами. На нашому підприємстві за цими Програмами у житлових багатоповерхівках було встановлено практично 99,2% приладів обліку тепла», – говорить начальник відділу енергозбереження ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» Богдан Цікель.

Проте нині Закон (Розділ ІІ «Оснащення вузлами обліку будівель і приміщень» п.6) говорить наступне: «Витрати на оснащення будівлі вузлами комерційного обліку, здійснені оператором зовнішніх інженерних мереж, відшкодовуються споживачами відповідних комунальних послуг, а також власниками (співвласниками) приміщень, обладнаних індивідуальними системами опалення та гарячого водопостачання у такій будівлі, шляхом сплати внеску за встановлення вузла комерційного обліку, який сплачується виконавцеві відповідної послуги», пишуть Версії з посиланням на сайт «Івано-Франківськтеплокомуненерго».

Тобто відтепер власники комерційних приміщень чи мешканці багатоквартирних будинків будуть змушені або за власний кошт купувати і встановлювати прилади обліку теплової енергії, чи постачальник теплової енергії буде це здійснювати за рахунок відшкодування витрат споживачами комунальних послуг.

Пункт 11 цього ж розділу Закону говорить наступне: «Розмір внесків за встановлення комерційних вузлів обліку визначається окремо для кожної будівлі. Сплата внесків розтерміновується на п’ять років або на інший строк за згодою сторін».

Раз на 4 роки приладам обліку теплової енергії необхідно проводити повірку. Вони оснащені елементами живлення для автоматичного зчитування показників, і періодично вимагають заміни.

Нововведений Закон говорить однозначно:

«Розмір внесків за заміну вузлів комерційного обліку визначається окремо для кожної будівлі. Сплата внесків розтерміновується на п’ять років або на інший строк за згодою сторін. Розмір внесків за обслуговування вузлів комерційного обліку визначається окремо для кожної будівлі із розрахунку на один рік, для складової витрат на повірку ділиться на строк міжповірочного інтервалу»

Впродовж минулих років траплялися непоодинокі випадки несанкціонованого проникнення зловмисників до приміщень, де встановлено прилади обліку теплової енергії багатоквартирного житлового будинку та викрадення чи пошкодження як самих приладів обліку, так і запірної арматури. Нещодавно подібний випадок був зафіксований в будинку, що на вулиці Довженка, де зловмисник пошкодив прилади обліку теплової енергії.

Тому ми постійно наголошуємо про необхідність надійного облаштування захисних дверей, встановлення грат, надійних замків, замурування зайвих проходів до приміщення, де розташовані прилади обліку теплової енергії, а також здійснення контролю за збереженням матеріальних цінностей. Адже відповідальність за збереження несуть балансоутримувачі будинків та мешканці багатоповерхівок. Відновлення викрадених зловмисниками матеріальних цінностей з обліку тепла ляже на плечі мешканців будинків та балансоутримувачів. Тож належна охорона і увага з боку усіх мешканців щодо збереження приладів обліку буде не зайвою.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Версії