Каски, зброя та особисті речі: У Франківську показали артефакти з розкопок

06.12.2017 21:28   Джерело: Бліц-інфо
Опубліковано : Патрік Скеля

популярне


Сьогодні, 6 грудня в приміщенні Музею визвольної боротьби імені Степана Бандери презентували речі часів Першої та Другої світової війни знайдені під час розкопок на Прикарпатті.

Тепер ці речі поповнять колекцію музею. Зокрема серед найдених артефактів: два шоломи, залишки зброї, гільза, саперні лопатки, фляга, особисті миски солдатів, кайло та інші речі, пише - Бліц-Інфо

За словами директора КП «Пам'ять» Василя Тимківа, знайдені речі належали воїнам угорської армії, повстанцям УПА, німецьким та радянським содатам, які воювали на цій території під час Першої та Другої світової війни.

«На території Франківської області велися активні бої. Оскільки Першу світову ще називали «окопною» війною, під час розкопок ми знайшли саперні лопатки вояків, якими вони рили траншеї. Також часто знаходимо особисті речі солдатів: фляги для води, залізні мисочки для їди. Також знаходимо каски, залишки зброї», - розповідає Тимків.

Директор комунального підприємства також пояснює, що під час розкопок поховань українських повстанців знаходять схожі речі, бо наші хлопці також користувалися зброєю та амуніцією регулярних військ.

«Дуже часто повстанці використовували для копання бункерів і криївок кайло, яке ми тут бачимо. Ще один цікавий момент, ми знайшли залізний зовнішній елемент від гранати часів Першої світової, яку ще називають «кукурудза» за її зовнішній вигляд. Після другої світової на території Прикарпаття залишилося багато боєприпасів. Селяни почали їх застосовувати для господарства, наприклад "кукурудзу" використовували в січкарнях. Навіть вояки знаходили цікаве застосування для таких речей, наприклад гільзу мали в якості вази», - пояснює Василь Тимків.

Дослідники діляться, що представлені сьогодні речі є тільки невеличким фрагментом з того, що знайшли. Частину знайдених речей передадуть в місцеві музеї. 

«Серед іншого ми також відкопали особисті жетони солдатів за якими їх можна ідентифікувати. Наприклад в Рожнятівському районі село Князівське, знайшли жетон в якому зберігся клаптик паперу з іменем. Звернулися в німецькі військові архіви і ідентифікували воїна. Його звали Міхаель Браун, він був німець за походженням, але жив у Чехії. Якщо вдасться знайти його родичів, то наступної весни запросимо їх на перепоховання», - запевнив Тимків.

У свю чергу один з працівників підприємства Олег Лотоцький розповів, що це перші такі знахідки зброї. За його словами знайдений карабін використовувався в часи другої світової війни. Знайшли його при розкопках в селі Рунгури на похованні угорських воїнів.

Тепер після опису і консервації ці артефакти поповнять музейні колекції.

«В нашій колекції є подібні експонати, але ці речі їх доповнюють. Вони підтверджують, що на теренах Прикарпаття воювали солдати різних країн»,- каже заступник директора музею Оксана Романів.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Бліц-інфо