Їх називають «богами війни»: Як живеться бійцям Тернопільської артилерійської бригади

03.11.2017 09:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Максим Скасків

Професійне свято українських артилеристів — День ракетних військ та артилерії — припадає на 3 листопада. З цієї нагоди наш кореспондент зустрівся із заступником командира дислокованої в Тернополі військової частини А3215 з морально-психологічного забезпечення, полковником Володимиром Віталійовичем ЗАТУРСЬКИМ. Загартований життєвим досвідом і військовою службою, Володимир Віталійович поділився інформацією про життя частини, досягнення та бойові заслуги наших героїв.

— Володимире Віталійовичу, насамперед розкажіть, будь ласка, як створювалась артилерійська бригада.

— Це було у вересні у вересні 2014 року у Яворові на Львівщині на базі Міжнародного центру миротворчості та безпеки Академії Сухопутних військ ім. П. Сагайдачного. Бригада створювалася практично з нуля. А з 2015 року вона дислокується на базі розформованої 11-ї окремої гвардійської артилерійської бригади в Тернополі. Основою її складу стали військовослужбовці третьої хвилі мобілізації. Звичайно, першими були і добровольці, котрі не чекаючи повісток, свідомо пішли захищати Батьківщину. У зв’язку з реформуванням Збройних Сил України нині більшість військовослужбовців бригади — контрактники.

null

— Які переваги служби за контрактом порівняно з мобілізацією?

— Мобілізація була необхідною на момент початку війни, адже потрібне було швидке розгортання і збільшення чисельності армії. А далі перехід на службу за контрактом диктувало саме життя. Контрактна армія дає нам вмотивованого військовослужбовця, котрий свідомо зробив свій вибір. Переваги контрактної армії є, і їх чимало. Це заробітна плата від 7 тисяч гривень, соціальний пакет (пільги на навчання, лікування комунальні послуги та інші), а також деякі додаткові привілеї  для окремих категорій. Мобілізація може бути знову затребувана у разі повномасштабної агресії за рахунок резервістів попередніх хвиль.

— Чи залучені тернопільські артилеристи в Антитерористичній операції на Донбасі?

— Так, наші підрозділи виконують завдання щодо захисту оборони та недоторканості України в зоні проведення АТО. Своїми діями зарекомендували себе як одні з найкращих артилерійських підрозділів Збройних Сил. Ми є тією силою, яка стримує ворога. Вже сама присутність нашої артилерії не дозволяє йому вдаватися до якихось активних наступальних дій. Без нашої підтримки механізовані підрозділи інших бригад не були б спроможні стримати весь удар противника. Наша бригада брала активну участь у боях під Дебальцевим. У результаті відбиття атак противника було знищено багато ворожої техніки та боєприпасів.

Читайте також

Військові 44-ої артилерійської бригади вшановують Героїв УПА
44 артилерійська бригада – у відмінній формі
14 жовтня – День захисника України

— Але ж служба — це не лише бої у зоні бойових дій...

— Так, хоча бойовий досвід має величезне значення. А його основою є копітка щоденна праця: тренування, навчання, бойова підготовка. Хочу зазначити, що цього року артилерійські підрозділи нашої бригади здобули перше місце серед артилерійських розрахунків гармат 2А36 «Гіацинт» і друге місце серед систем 2А65 «МСТА-Б»,які проводились в зоні АТО. Наші військовослужбовці брали участь у параді військ з нагоди Дня Незалежності України в Києві. Там також була представлена виставка бойової техніки з метою популяризації служби в Збройних Силах України, а також для ознайомлення цивільного населення зі зброєю, якою захищають наші землі артилеристи нашої частини.

А нещодавно проводились артилерійські змагання, в яких брали участь інші артилерійські бригади. У номінації «краща причіпна батарея» нашу бригаду гідно представляла артилерійська батарея другого дивізіону. Це справжні професіонали своєї справи, які неодноразово доводили свою високу майстерність. Цей підрозділ виконував бойові завдання в зоні АТО з перших днів конфлікту, протистояв досвідченому і добре озброєному супротивнику і здобув значний бойовий досвід.

null

— Війна триває четвертий рік. Чи були втрати серед особового складу?

— На жаль, без втрат не обійшлося. Хлопці віддали своє життя, захищаючи рідну землю. Бойові побратими свято шанують пам’ять полеглих героїв. На території частини є стела пам’яті, на якій викарбувані імена полеглих бійців частини. Пам’ять про загиблих вшановуємо не тільки під час різних урочистостей. Вони завжди в нашій пам’яті.

— Яка, на вашу думку, особливість Тернопільської артбригади?

— Скажу так: ми маємо потужний калібр і б’ємо на велику відстань. І піхота за підтримку артилерії дякує, тому, мабуть, і називають артилеристів «богами війни». Без пафосу можна сказати, що ми вирізняємося зразковим виконанням бойових завдань і відмінною бойовою дисципліною.

— Кажуть, що війна — війною, а обід — за розпорядком. Як живе бригада поза бойовою роботою?

— Життя армійців насичене культурно-просвітницькими, спортивними, заходами військово-патріотичного виховання. Не останнє місце у житті бригади займають релігійні заходи. Духовний супровід бригади здійснює військовий капелан отець Володимир Андрухів. У бригаді служать чимало талановитих художників, артистів та інших творчих людей, які в цивільному житті займали різні посади, а сьогодні є артилеристами — захисниками своєї країни. Багато серед нас і колишніх держслужбовців. Всі ми — одна велика дружна сім’я, що об’єдналася заради спільної мети — перемоги над російським агресором.

null

— Віднедавна візитівкою тернопільських бійців став військовий оркестр. Розкажіть і про нього.

— У нас чудовий оркестр, який бере участь у всіх подіях, пов’язаних з військовими святами, у різного роду творчих заходах, щоразу займає призові місця у конкурсах. Крім цього, оркестр проводить агітаційну діяльність щодо військової служби за контрактом. З цією місією хлопці об’їздили п’ять обласних центрів України. Оркестр серед інших виконує завдання в зоні АТО, підтримує морально-психологічний і бойовий дух наших бійців. Наш оркестр на сході України встановив рекорд: виконав державний гімн на глибині 298 метрів у соляній шахті міста Соледара, що на Донеччині. Завдяки цьому він потрапив до книги рекордів України.

— Часто можна чути нарікання щодо оснащення української армії, що держава недостатньо дбає про своїх захисників.

— Якщо говорити про речове майно, провізію, медикаменти, то з цим у нас проблем немає. А от щодо забезпечення новітньою зброєю, то треба зауважити, що артилерійські системи частково застарілі, походять ще з часів СРСР. Але є у нас і новітня техніка. Загалом, система озброєння не поступається ворожій.

null

— А чи відчутною нині є допомога волонтерів?

— Волонтери нам допомагають, але останнім часом ця тенденція йде на спад. Їхня допомога базується на добровільних пожертвах громадян, а кількість людей, що мають змогу допомагати, щороку зменшується. Тому волонтерський рух поступово згасає. Це правда… Однак, як я вже казав, особливих проблем із забезпеченням ми не маємо.

— Армія — невід’ємна частина суспільства. І нині її роль надзвичайно важлива — завдяки українським захисникам ми живемо під мирним небом. А що болить воїнам, які у них проблеми?

— Хотілося б більше поваги в суспільстві до захисників Вітчизни. Вони це заслужили. На жаль, нині ми спостерігаємо протилежне: повага лише напоказ. Це стосується всього: перевізників, черг у поліклініках тощо. Про що говорити, коли учасникам бойових дій досі не надано всіх пільг, які передбачено законом. Наприклад, звільнені учасники АТО все ще не можуть отримати належних їм земельних ділянок. Але хочеться вірити, що найближчим часом ситуація виправиться.

— З нагоди свята дозвольте подякувати артилеристам за їхню нелегку службу, побажати міцного здоров’я, вірних друзів, терпіння та витримки, удачі та перемоги!

Розмовляв Максим Скасків.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews